Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk a billiomosság szélén áll

2021. október 20., szerda 15:52 | aznap frissítve

Nincs rá megfelelő magyar szó, de Elon Musk milliárdos üzletember hamarosan billiomossá (ezer milliárdossá) válhat, ráadásul elsőként a bolygón. 

A Morgan Stanley befektetési bank előrejelzése szerint a most 241 milliárd dollárra (75 ezer milliárd forintra) becsült vagyonnal bíró PayPal-alapító és Tesla-vezér értéke hamarosan három nullával nőhet.

Tehát Elon Musk lehet a Földön az első magánvállalkozó, akinek a vagyonát számszerűsítve 12 nullával kellene írni

– állapítja meg a befektetési bank vezető elemzője, Adam Jones. 

Ennek kulcsa pedig a SpaceX űrkutatási magáncég, amely elemzők szerint a Teslát is lenyomva a világ legértékesebb cégévé nőheti ki magát.

A SpaceX potenciálja rakétatechnológiájában rejlik, amellyel forradalmasíthatják az űrkutatást, de ami még fontosabb, új iparágak előtt kövezhetik ki az utat. 

Jones úgy látja: az űrkutatási magánvállalat értéke mintegy kétszázmilliárd dollár lehet, és ha a cég beszáll olyan iparágakba, mint a mélyűrkutatás, az orbitális infrastruktúra-építés és a Föld megfigyelése, az említett érték növekedési határa a csillagos ég. 

Az e havi másodlagos részvénykibocsátás nyomán a SpaceX-et százmilliárd dollárra becsülték, ami a TikTokot tulajdonló ByteDance kínai techvállalat után a második legértékesebb magánkézben lévő céggé teszi. Musknak pedig a részvények mintegy 48 százaléka van a tulajdonában. 

A techúttörő idén januárban előzte meg az Amazon-cár Jeff Bezost a vagyonranglétrán, 42 milliárd dollárral. 

(Guardian)

Rovatok