Index Vakbarát Hírportál

A jogállamiság fenntartásában minden EU-s tagállam érdekelt

2021. október 22., péntek 18:32 | aznap frissítve

Ursula Von der Leyen szerint a jogállamiság az Európai Unió alapköve, ezért minden uniós tagállam érdekelve van a fenntartásában.

Az Európai Bizottság elnöke az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóján, az esemény pénteki, záró sajtókonferenciáján beszélt arról, hogy a jogállamiság középpontjában az igazságszolgáltatás függetlensége áll, amely biztosítja a kölcsönös bizalmat és az egyenlőséget az EU-tagországok és a polgárok között.

Az Európai Tanács fontos megbeszéléseket tartott a jogállamiságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről Lengyelországra és az arról szóló lengyel alkotmánybírósági döntésre vonatkozóan, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, ahol az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

Időközben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mélyreható párbeszédet sürgetett Lengyelországgal a csúcstalálkozót követően, amelyről elmondta, hogy békés, megoldáskereső vita zajlott a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.

Az Európai Uniónak több jogi eszköz is a rendelkezésére áll, a tagállamok és az uniós intézményeknek azonban bármilyen lépés előtt a megoldás felé mutató politikai párbeszédet kell folytatniuk Varsóval. Az EU-csúcson tartott vita ebbe az irányba tett lépés volt

– mondta Charles Michel, hozzátéve, hogy a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető az EU-ban és a tagállamokban is.

(MTI)

Rovatok