Index Vakbarát Hírportál

Hontalannak minősülnek az oroszok Washington szemében

2021. október 25., hétfő 15:21

Nincs könnyű dolga azoknak az orosz állampolgároknak, akik az Egyesült Államokba kívánnak utazni. Az amerikai külügyminisztérium friss közleménye szerint az amerikai vízum igénylésére nincs lehetőség Oroszországban, csak Lengyelországban, a varsói kirendeltségen. 

Ennek értelmében Washington lényegében „hontalannak” minősítette az orosz állampolgárokat, mivel csak egy harmadik országban tudnak vízumért folyamodni. Ehhez pedig személyesen kell jelen lenni, ami duplán akadályozza az orosz bevándorlást, hiszen először az Európai Unió területére kell belépnie a beutazási engedélyre vágyó oroszoknak, tehát egy uniós követségen kell vízumot igényelniük első körben. Varsó 1200 kilométerre fekszik Moszkvától. 

Ezt a „hontalan” minősítést az Egyesült Államok az olyan országok állampolgárainak hagyja meg, melyekben nincs amerikai diplomáciai misszió: Eritrea, Jemen, Líbia, Venezuela, stb. 

Az orosz-amerikai viszony mélyrepülésének eme szakasza Vlagyimir Putyin elnöki rendeletében leledzik, amelynek értelmében az orosz hatóságok korlátozhatják, illetve teljesen megtilthatják, hogy Oroszország területén toborozzanak munkatársakat a nagykövetségeikbe, konzulátusaikba, illetve egyéb képviseleteikbe.

Ami az Egyesült Államokat érinti, egyetlen egy helyit sem alkalmazhatnak.  

A rendelet azután született meg, hogy Washington és több európai ország orosz diplomaták tucatjait utasította ki, általánosságban azzal az indokkal, hogy hírszerzők. 

(Deutsche Welle)

Rovatok