Index Vakbarát Hírportál

Visszaadja kormányalakítási megbízását Nicolae Ciuca

2021. november 1., hétfő 21:32

Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje − jelentette be Florin Citu pártelnök a PNL végrehajtó bizottsági ülését követően.

A döntést azzal indokolták, hogy nem sikerült parlamenti többséget szerezni a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához.

Közös sajtónyilatkozatukban Ciuca megerősítette, hogy eleget tesz a testület felkérésének. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanakkor azt javasolja a kedden összeülő országos tanácsnak, hogy hatalmazza fel a párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy ne egy kisebbségi, hanem egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakítása érdekében kezdjen tárgyalásokat „valamennyi demokratikus párttal”.

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a PNL–USR–RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Cîțu miniszterelnök a Romániát Szövetség (USR) ellenkezése dacára, és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Cîțutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból, és bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Cîțu kormányát.

Rovatok