Index Vakbarát Hírportál

Migránsokat szállítanak, kitilthatják az EU-ból a Turkish Airlinest és a FlyDubait

2021. november 9., kedd 09:08

Mint megírtuk, főként iraki migránsok százai érkeztek a belarusz–lengyel határra azzal a céllal, hogy áthatolnak a pengés dróttal megerősített határon, és Lengyelországon keresztül elmennek Németországba menedéket kérni. Azok a beszámolók, melyek szerint belarusz egyenruhások kísérték/terelték őket a határra, alátámasztani látszanak az Európai Unió azon vádját, miszerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kormányzata szándékosan, bosszúból tereli a migránsokat a szomszédos, uniós országok felé. 

A helyzet jelenleg a pattanásig feszült, s bár egyelőre a földtől elrugaszkodottnak tűnik, a lengyelek már fegyveres konfliktus veszélyére figyelmeztetnek. Jóllehet politikai elemzők szerint a helyzet kapóra jön az alacsony népszerűséggel küszködő lengyel kormánypártnak, politikai tőkét tud kovácsolni belőle, hasonlóan a magyar kormányhoz. A Politico például rámutat, hogy az állami média azzal támadja az ellenzéket, hogy beengedné a migránsokat, és támogatja Lukasenkát. 

Már korábban tudni lehetett, hogy utazási irodák szervezik a migránsok útját Minszkbe, ahol a helyi hatóságok a gyanú szerint fegyverként használva őket az EU felé hajtják őket. 

Az alábbi felvételen pedig jól látható, hogy szinte háborús helyzet alakult ki, a lengyel fegyveres erők, akiknek a határra vezényelt számát 12 ezerre teszik, milyen felszereléssel volnultak ki. 

Végtelenül elkeserítő felvételek készültek, több lengyel hatósági drónfelvételen is látható, hogy a nőket és gyerekeket is jócskán tartalmazó tömeget belarusz fegyveresek hajtják, mi több, az EUobserver szerint állítólag kutyákkal és fegyverlövésekkel kényszerítik őket előre.

Eközben egy videó tanúsága szerint a  Lukasenka-rezsim amúgy sem emberségességükről ismert kiszolgálói semmit sem törődnek a fegyvernek használt migránsokkal. Az alábbi videón egy férfi érezhető akcentussal, de oroszul kér segítséget egy állítása szerinti nőnek. Senki sem törődik vele. Eközben belefut egy újságírói stábba, akik csak annyit mondanak: „ja, már filmezzük”. 

A minszki repülőtér adatai szerint a Turkish Airlines például napi két járatot küld Minszkbe, fedélzetükön a gyanú szerint migránsokkal. Itt érdemes visszaemlékezni arra, hogy az EU a 2015-ös menekültválság orvoslására több milliárd eurót adott Törökországnak, cserébe azért, hogy visszatartsa a területén áthaladó migránsokat. Recep Tayyip Erdoğan török elnök pedig az utóbbi években többször megzsarolta az EU-t, hogy szabad utat enged a migránsoknak Európa felé. 

Az EUobserver információi szerint a FlyDubai és a szíriai Cham Wings is részt vesz a migránsok utaztatásában. Mint azt fentebb említve volt, a gyanú szerint ezek az emberek utazási irodákon keresztül, érvényes okmányokkal érkeznek Minszkbe, ez pedig megnehezíti a szankciók kivetését. Az EU éppen ezért tisztviselőket delegál a származási országokba, hogy meggyőzzék őket arról, ne engedjék felszállni a repülőkre az állampolgáraikat. Ha a korábbi gyakorlatot vesszük alapul, a megoldás az lesz, hogy „fejlesztési támogatást” nyújtanak a származási országoknak, magyarán: lefizetik az adott kormányokat. 

Eközben Varsó azt pedzegeti, hogy a Lukasenka-rezsimet életben tartó Oroszország támogatja a migránsok fegyverként történő használatát. Erre Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az iraki háború lengyel szerepvállalására utalva gúnyosan annyit reagált: több mint 2000 lengyel katona szállta meg Irakot, hogy elhozzák a demokráciát. Miért nem fogadnak be ugyanennyi, a lengyel szerepvállalásért hálás irakit?

Rovatok