Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor hangos kritikusa készül az Európai Parlament élére

2021. november 10., szerda 15:46

A frakciók megegyezése értelmében néppárti politikus követheti David Sassolit, már több jelölt is van.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti képviselője kedden hivatalosan is bejelentette, hogy elindul az Európai Parlament elnöki székéért – számolt be szerda reggel az Euractiv és a Politico.

A politikai centrumban állok, független vagyok, és jövőorientált hídépítőként látom magam

– írta az európai néppárti (EPP) frakciótársainak küldött e-mailjében.

Az Európai Parlament elnöke jelenleg az olasz szocialista David Sassoli, ám a nagy pártcsaládok 2019-es megegyezése értelmében a ciklus felétől egy néppárti politikus követheti a poszton.

Eddig főként a máltai néppárti Roberta Metsolát emlegették a sajtóban befutóként. A politikus szeptemberben a Times of Maltának beszélt arról, hogy tárgyal párttársaival jövőbeni elnöksége lehetőségéről, ám eddig Karas az egyetlen, aki hivatalosan is bejelentette, hogy elindul.

Az osztrák képviselő arra számít, hogy a hónap végéig eldől, kit indít az EPP. Othmar Karas Sebastian Kurz volt osztrák kancellár pártjának politikusa, 1999 óta európai parlamenti képviselő, aki a Fidesz egyik leghangosabb kritikusa az Európai Parlamentben. Egyik kezdeményezője volt annak, hogy Deutsch Tamást kizárják az Európai Néppárt frakciójából, miután a fideszes EP-képviselő a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését.

Amikor márciusban a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából, Othmar Karas Twitter-oldalán azt írta:

A Fidesz kilépése az EPP-ből Orbánék sikertelen zsarolási kísérletének a következménye. Így előzte meg, hogy kizárják a Fidesz delegációját. A pártból való kizárás már csak formalitás.

Még ugyanabban a hónapban a Fidesz bejelentette, hogy nem kívánja megőrizni tagságát a konzervatív pártcsaládban.

(Borítókép: Othmar Karas 2019. május 3-án. Fotó: Alex Halada / AFP)

Rovatok