Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kész választ adni az amerikai hajók felvonulására a Fekete-tengeren

2021. november 11., csütörtök 14:14

Növeli az összeütközés kockázatát a NATO fekete-tengeri tevékenysége, de Oroszország önmérsékletet tanúsít − jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Mit keresnek az amerikai hajók a Fekete-tengeren, több ezer kilométerre a bázisaiktól? A magyarázat, amely miszerint mindez a hajózás szabadsága érdekében történik, egyszerűen nem működik. A tűzzel játszanak, ez csak egy újabb kísérlet arra, hogy próbára tegyék az elszántságunkat

− nyilatkozta a helyettes külügyminiszter.

AZ MTI szerint Szergej Rjabkov emellett provokatívnak minősítette a NATO-nak a Fekete-tengeren megtartott flottagyakorlatát, és emlékeztetett, hogy Moszkva „a kockázatok józan megfontolására” szólította fel a szövetséget és Washingtont, de ők ennek ellenére továbbra is kitartóan próbára teszik Oroszország eltökéltségét érdekei védelmében, „ezzel is bátorítva a legrosszabbat Kijev politikájában”. Ez szerinte növeli a konfliktus lehetőségét, de Moszkva türelmet gyakorol.

Rjabkov rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők saját országuk területén tartanak hadgyakorlatokat. A diplomata szerint Oroszország teljes mértékben ura a helyzetnek, és mint korábban is, kész választ adni minden provokációra.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt mondta, hogy a szövetség a térség stratégiai fontossága miatt növelte meg jelenlétét a Fekete-tengeren. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok azzal, hogy hajóit a térségbe vezényeli, konfrontatív politika felé próbálja terelni a part menti országokat.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közleményt adott ki, amely szerint az Egyesült Államok többnemzeti haderőcsoportot alakít ki az orosz határ közvetlen közelében. A tárca rámutatott, hogy az amerikai haditengerészet hajói azért érkeztek a Fekete-tenger térségébe, hogy ott részt vegyenek egy nem tervezett, nemzetközi gyakorlaton, az amerikai fegyveres erők európai egyesített parancsnoksága alatt. Az ilyen akciók Moszkva szerint destabilizáló tényezőként jelentkeznek a régióban, és egyik céljuk az ukrán terület katonai birtokba vétele.

Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Az amerikai hajók akkor indultak a Fekete-tenger felé, amikor a nemzetközi média műholdfelvételekre hivatkozva azt állította: ismét gyülekeznek az orosz katonák Ukrajna keleti és déli határainál. Később ezt a hírt a kijevi és a moszkvai vezetés is cáfolta.

Rovatok