Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe megy a Capitolium ostromában részt vevő QAnon-sámán

2021. november 17., szerda 18:59

A QAnon-sámánként elhíresült Jacob Chansley-t, a Capitolium január 6-i ostromának jellegzetes figuráját a bíróság három év öt hónap börtönre ítélte a törvényhozás épületébe való behatolásért – számolt be a CNBC.

Amit maga tett, az szörnyű

– mondta a tárgyaláson Royce Lambeth szövetségi bíró. 

Jacob Chansley a tárgyaláson elismerte, hogy őszintén megbánta a tettét. Az ítélet kihirdetése előtt Jézus Krisztustól, Mahatma Gandhitól és A remény rabjai című filmből is idézett.

Megszegtem a törvényt, és ha hiszek a szabadságban, és hiszek a jogban és az igazságban, és hiszek a felelősségvállalásban, akkor azt kell tennem, amit Gandhi tenne, és vállalnom kell a felelősséget. Hiszek abban, hogy belelát a szívembe, és látja a vágyat, hogy Krisztus és Gandhi életét éljem. Szent esküt teszek, hogy soha nem fogok ismét szembeszegülni a törvénnyel

– mondta el a bírónak. 

Január 6-án Donald Trump akkori amerikai elnök hívei összecsaptak a rendőrökkel, majd betörtek a szövetségi törvényhozás épületébe. A Capitoliumban megszakították Joe Biden megválasztott elnök győzelmének kongresszusi ratifikációját. A helyzet stabilizálásához a Nemzeti Gárda segítsége kellett. Az összecsapásokban négy ember életét vesztette, sokan megsérültek és több tucat zavargót letartóztattak.

A QAnon-mozgalom abban hisz, hogy csak és kizárólag Donald Trump tudja megmenteni az országot a pusztulástól, az elit politikusokból és szupergazdagokból álló, sátánista, pedofil bűnszervezettől. Trump sosem utasította el ezeket az eszméket.

Rovatok