Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna a Krím határán tartott hadgyakorlatot

2021. november 17., szerda 16:52

Az ukrán hadvezetés az Oroszország által megszállt Krím határa mentén tartott hadgyakorlatot – írja a Kárpáthír.

A gyakorlaton a tengerészgyalogság zászlóaljai páncélos egységekkel és a légierő harci helikoptereivel megerősített hadműveletben a feltételezett ellenség védelmi vonalait támadták és törték át. Ezt követően a tengerészgyalogság harckocsikkal megerősített támadást hajtott végre az ellenség védelmi vonalai mögött. 

Szerhij Najev altábornagy, az egyesített erők parancsnoka megjegyezte, hogy sikerült az egyes hadtesteket teljes összhangban mozgatni, a parancsnokaik jelesre vizsgáztak a valósághű hadművelet szervezésében és irányításában.

Ukrajna visszaköveteli az Oroszország által tőle 2014-ben elcsatolt félszigetet, az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtja Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

A nemzetközi sajtóban még november elején műholdas felvételekre hivatkozva jelentek meg olyan hírek, miszerint orosz csapatokat vezényelnek Ukrajna keleti és déli határaihoz. Az is kiderült, hogy nem hadgyakorlat céljából közelítették meg az ukrán határt.

Az Egyesült Államok közben egy zászlóshajót és egy rakétarombolót is küldött a Fekete-tengerhez, amelyek közös műveleteket hajtanak végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével. Az orosz fél erre jelezte, hogy készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik az orosz felségvizekre, és provokációba kezd.

A csapatösszevonásokat követően Joe Biden amerikai elnök Oroszországba küldte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, William Burnst, aki Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt telefonon.

Rovatok