Index Vakbarát Hírportál

Leállt a NATO és Belarusz közötti együttműködés

2021. november 24., szerda 11:25

A NATO leállította az együttműködést Belarusszal – jelentette be a belarusz védelmi minisztérium. A tárca szerint a lépést az észak-atlanti szövetség kezdeményezte.

Az európai országok szó szerint a napokban tettek újabb barátságtalan lépést. A NATO kezdeményezésére újabb kommunikációs csatornát szüntettek meg, és leállították az együttműködést Belarusszal

– mondta Viktar Hulevics belarusz vezérkari főnök, védelmi miniszterhelyettes, aki szerint immár a „biztonságra és a katonai tevékenységek átláthatóságára vonatkozó összes nemzetközi megállapodást, valamint a Bécsi Dokumentum bizalomépítésre és biztonságra vonatkozó rendelkezéseit megsértik”.

Mi felajánlottuk a lengyel félnek, hogy tartsunk kétoldalú, a fegyverzet-ellenőrzéssel foglalkozó szakértői találkozót, illetve azt, hogy hívják meg képviselőinket a katonai tevékenységek nyomon követésére, ahogyan azt a kétoldalú regionális megállapodások előírják

− közölte a belarusz vezérkari főnök. Hozzátette: „Javaslataink sajnálatos módon egyelőre nem találtak támogatásra a lengyel félnél.”

Mint arról korábban beszámoltunk, több száz illegális bevándorló próbált meg átjutni a lengyel határon Belarusz felől. Lengyelország az érkező tömeg miatt megemelte a járőrök és a rendőrök számát a határon, hogy megakadályozza az engedély nélküli határátlépést. A lengyel vezetés azt állította, hogy a migránsokat a belarusz katonák kísérik a határhoz, ami komoly vitákat váltott ki az EU és Belarusz között.

Rovatok