Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az osztrák kancellár, a pénzügyminiszter is távozik

2021. december 2., csütörtök 18:23 | aznap frissítve

Csütörtökön bejelentette lemondását Alexander Schallenberg osztrák kancellár, aki alig két hónapja, október 11-én lépett hivatalba, Sebastian Kurz lemondása után. 

Schallenberg azt mondta: úgy véli, hogy a kancellári posztot olyan embernek kellene betöltenie, aki egyben a legerősebb kormánypártnak, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) is az elnöke. 

Szilárdan hiszem, hogy mindkét tisztséget – a kormányfőit, valamint az ÖVP pártelnöki tisztségét – ugyanannak a személynek kell betöltenie

– mondta, hozzátéve: azután, hogy megválasztják az ÖVP következő elnökét pénteken, lemond a tisztségről. A párt elnöki tisztségéről csütörtökön mondott le Sebastian Kurz, aki kancellárként történő távozása után most teljesen visszavonul a politikától. 

Sajtóértesülések szerint egyértelműnek tűnik, hogy Karl Nehammer, a jelenlegi belügyminiszter követi majd Schallenberget a kancellári székben, ugyanis neki van a legnagyobb esélye arra, hogy az ÖVP elnökévé válasszák.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Schallenberg – aki kancellári kinevezése előtt külügyminiszter volt – a lemondás után visszatér-e korábbi tárcájához.

A pénzügyminiszter is távozik, halálos fenyegetéseket kapott 

Csütörtök este Gernot Blümel pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, aki Kurz-hoz hasonlóan belekeveredett a korrupciós botrányba, október elején az ő hivatalában is házkutatást tartottak.

Úgy döntöttem, hogy elhagyom a politikát, elsősorban a családom miatt. De nem vagyok csalódott, nagy megtiszteltetés volt, hogy Ausztriát szolgálhattam

– mondta egy videóban, amelyben arról is beszámolt, hogy ő maga és családja is több halálos fenyegetést kapott tavaly óta, és ezeket nem teljesen sikerült feldolgoznia.

A pénzügyminiszter elismerte, hogy a döntést végül Sebastian Kurz csütörtöki lemondása után hozta meg. Bennfentesek szerint Blümel a fenyegetések és más okok miatt tényleg „elfáradt” az utóbbi időben. 

A Kronen Zeitung ezen kívül most azt írta, hogy Karl Nehammer mellett mások is jelöltethetik magukat az ÖVP pártelnöki tisztségéért. Eddig Elisabeth Köstinger agrárminiszter, Susanne Raab integrációért felelős miniszter és Margarete Schramböck gazdasági miniszter nevei merültek fel.

(via Reuters, Krone.at)

(Borítókép: Alexander Schallenberg. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok