Index Vakbarát Hírportál

A szupermutáns néhány hónapon belül kiszoríthatja a deltát Európában

2021. december 2., csütörtök 17:05

A nemrég megjelent omikron-variáns néhány hónapon belül dominánssá válhat Európában – közölte csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Az ECDC matematikai járványmodelljei alapján úgy tűnik, hogy az omikron-variáns okozhatja a SARS-CoV-2-fertőzések több mint felét az EU/EGT területén – áll a közleményben. A becslést arra alapozzák, hogy az omikron-variáns az eddigi kimutatások szerint sokkal gyorsabban képes terjedni a deltánál, amely a koronavírus leginkább terjedőképes változata volt. 

Mindeközben Jean-François Delfraissy, Franciaország vezető járványügyi tanácsadója azt mondta, hogy az omikron-variáns akár már január végén is kiszoríthatja a deltát Európában. 

Az omikron-variánsról a gyakorlatban még viszonylag kevés adat áll rendelkezésre. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa szerdán azt mondta, hogy napokon belül újabb adatok érkezhetnek a mutánsról. 

Európában eddig csak néhány tucatnyi esetben mutatták ki a variáns jelenlétét, ettől függetlenül az európai államok – köztük Magyarország is – komoly beutazási korlátozásokat vezettek be azokkal a dél-afrikai államokkal szemben, ahol először terjedni kezdett a mutáns. Mindeközben a vakcinafejlesztők is dolgoznak már az új oltóanyagokon, amelyek nagyobb védelmet biztosítanának a variáns ellen. 

A vírusnál eddig többnyire szokatlan, de enyhe tüneteket észleltek. Magyarországon egyelőre nem mutatták ki a jelenlétét, de a szakértők számítanak arra, hogy megjelenik

(via Reuters)

(Borítókép: Pierre Crom / Getty Images)

Rovatok