Index Vakbarát Hírportál

Illegális bevándorlókat fogtak el Lengyelországban, visszatoloncolták őket

2021. december 11., szombat 18:36

Egy 28 migránsból álló csoportnak a határzár ellenére átmenetileg sikerült bejutnia Fehéroroszországból Lengyelországba, de elfogták és visszatoloncolták őket – közölte a lengyel határőrség szóvivője szombaton. Az incidens pénteken késő este történt.

A belorusz biztonsági erők elvakították és kővel dobálták a lengyel határőröket. A lengyel hatóságok összesen 41 határátlépési kísérletet regisztráltak a belorusz határszakaszon az elmúlt 24 órában

– tájékoztatta a szóvivő a helyi sajtót.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális migránsok ezrei érkeznek Belorusz irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A belorusz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, és újra és újra megpróbálnak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak.

Mint ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Belousz segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Aljakszandr Lukasenka szerint azonban az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását. 

Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért

− mondta korábban Aljakszandr Lukasenka, aki szerint a Lengyelországban elfogott embercsempészek között nem voltak beloruszok, csak két orosz állampolgár. Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

Rovatok