Index Vakbarát Hírportál

Már majdnem 400 áldozata van a Fülöp-szigeteki tájfunnak

2021. december 20., hétfő 15:50

Már legalább 375 halálos áldozata van annak a szupertájfunnak, amely a Fülöp-szigetekre csapott le a múlt héten.

A legtöbb emberrel a kidőlő fák, leomló falak és leszakadó tetők, földcsuszamlások és villámárvizek végeztek, amelyeket a szélsőséges időjárás eredményezett. A Raj tájfun széllökéseinek sebessége esetenként elérte a 270 kilóméter per órát is. 

A hatóságok szerint  ezen kívül körülbelül 500-an megsérültek, több mint 50 embert pedig még mindig keresnek. Mindeközben sok, a katasztrófa által sújtott helyen élelemből és vízből is hiány van, illetve nincs áram a háztartásokban.

A katasztrófa által sújtott helyekről rengeteg lakost evakuáltak, több mint 400 ezer ember vészhelyzeti óvóhelyeken kapott szállást. A hatóságok szerint ha ez nem történt volna meg, akkor még ennél is sokkal nagyobb lehetne a halálos áldozatok száma. 

A szakemberek jelenleg is dolgoznak azon, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást 227 városban (eddig összesen 21-ben sikerült ezt elvégezni). Több mint 130 városban még a mobilhálózati szolgáltatás is megszakadt, de ezek közül 106-ban ezt már sikerült helyreállítani. A repterek közül kettőt még mindig zárva tartanak, de a többit már ismét megnyitották.

Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Magyarország 20 millió forintnyi gyorssegélyt küld a károsultaknak. Ferenc pápa szintén a minap nyilvánította részvétét a károsultak számára. 

(via AP)

Rovatok