Index Vakbarát Hírportál

BioNTech-vezető: Három vakcina sem elég az omikron-variáns megállításához

2021. december 21., kedd 06:00

Az omikron-variáns megállításához még a három oltás is kevés – ezt mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a francia Le Monde-nak adott interjújában. 

Tudnunk kell, hogy még a háromszor beoltottak is képesek átadni másnak a fertőzést. […] Egyértelmű, hogy most már nagyon messze vagyunk attól a 95 százalékos hatásosságtól, amelyet az eredeti koronavírussal szemben megszereztünk

– fogalmazott Sahin az omikron-variánsról beszélve. Kifejtette: már az eddigi adatokból is látszik a hatásosság csökkenése, de idővel, az újabb kutatások elkészültével még az is kiderülhet, hogy a most láthatónál is jobban visszaesett ez az omikron-variánsnál. 

A BioNTech vezetője mindeközben arról is beszámolt, hogy az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából biztató adatok érkeztek arról, hogy az oltás a súlyos szövődmények ellen továbbra is jó védelmet ad. A Dél-afrikai Köztársaságban végzett vizsgálatok szerint már két oltás is 70 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés esélyét.

Ugur Sahin az interjúban azt is megerősítette, hogy dolgoznak azon a korábban már bejelentett vakcinán, amely kifejezetten az omikron-variáns ellen lenne képes hatni. Leszögezte azt is, hogy tudják tartani a korábban megszabott határidőt, így márciusra már meg is érkezhetnek az első vakcinák, amennyiben a gyógyszerhatóságok is zöld utat adnak ehhez.

Az omikron-variáns Magyarországon is terjedni kezdett már, sőt a hatóságok hétfőn számoltak be arról, hogy megtöbbszöröződött az azonosított esetek száma. A variánsról a hétvégén derült ki, hogy olyan új tüneteket is eredményezhet, amilyeneket eddig még nem figyeltek meg a koronavírusnál.  

(via Euronews, Le Monde)

(Borítókép:  Ugur Sahin. Fotó: Frank Rumpenhorst / picture alliance / Getty Images)

Rovatok