Index Vakbarát Hírportál

Irán értékeli a Nyugat realista hozzáállását az atomtárgyalásokhoz

2022. január 3., hétfő 19:28

Irán nagyra értékeli, hogy a nyugati országok immár „realistán” állnak a Bécsben az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz, amelyek nem mutathatnak túl a 2015-ös, eredeti megállapodás követelményein – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő hétfőn, a tárgyalások újabb fordulójának kezdete előtt. 

A szóvivő mindazonáltal azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy a tárgyalásokon csak közvetve részt vevő Egyesült Államok és a három másik nyugati hatalom dolgozott-e ki konkrét forgatókönyvet az Iránnal szembeni szankciók feloldására.

A több mint tíz évnyi tárgyalások után 2015-ben tető alá hozott, eredeti megállapodás lényege az volt, hogy Irán korlátozta nukleáris tevékenységét, tételesen vállalta, hogy melyik létesítményben milyen technológiákat használ és milyen legnagyobb dúsítottságú uránt állít elő. Ezért cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szembeni büntetőintézkedések nagy részét. Donald Trump amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, arra hivatkozva, hogy az egyezség nem zárja ki, hogy Irán a későbbiekben atomfegyverre tegyen szert. A Trump-kormányzat a szankciókat is visszaállította. Erre válaszul Teherán is sorra mondta fel a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Irán egyik követelése a mostani tárgyalásokon az, hogy garanciát kapjon arra, hogy az Egyesült Államok nem lép ki ismét a megállapodásból. A megbeszélések december végén kezdődtek újra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és Irán részvételével, majd három nap szünet után hétfőn folytatódtak. Ali Bageri iráni főtárgyaló a múlt héten „viszonylag kielégítő” haladásról számolt be. Az Egyesült Államok, amely nem közvetlenül vesz részt a tárgyalásokon, „szerény” eredményeknek minősítette az eddigi tárgyalásokat.  

A mai napon a szembenálló feleknek meg kell mutatniuk, elkötelezettek amellett, hogy haladást tudnak elérni a szankciók feloldása, a garanciák és az ellenőrzés terén, ahol eddig keveset tudtunk haladni

 – fogalmazott Szaíd Hatibzadeh.

(via MTI)

Rovatok