Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter nem tud bajba került magyarról Kazahsztánban

2022. január 7., péntek 17:24

A Türk Államok Szervezetének főtitkára rendkívüli külügyminiszteri videokonferenciát hívott össze a kazahsztáni események miatt – jelentette be Szijjártó Péter Facebookon, miközben azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudnak bajba került magyarról Kazahsztánban. 

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy az üzbég soros elnökség – a kazah fél kérésére – magyar idő szerint kedd reggelre hívta össze a találkozót.

Magyarország 2018 szeptembere óta megfigyelői státusszal rendelkezik a szervezetben, amelyben Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Törökország és Üzbegisztán képviselteti még magát. A Türk Államok Szervezete (köznyelven: Türk Tanács) főtitkára a kazah származású Bagdad Amrejev, a szervezet elnöke Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke, tiszteletbeli elnöke pedig Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök.

A külügyminiszter bejegyzésében arra is kitért, hogy folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket és kommunikállnak az ott tartózkodó magyarokkal is. 

Külképviseleteink folyamatosan kapcsolatban vannak az országban tartózkodó magyarokkal, jelenleg nem tudunk bajba került állampolgárról

– tette hozzá a külügyminiszter. 

Kazahsztánban napok óta forradalom zajlik, amelynek következtében az ország elnöke már az oroszokat is behívta. Az orosz csapatok érkezése után a fővárosban, Almatiban elszabadult a pokol csütörtökön.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerint „külföldön kiképzett terroristák” provokálták ki a megmozdulást, de mindezt nem tudta bizonyítani. Az államfő pénteken azt is elismerte, hogy a minap ő adott parancsot arra, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet a fővárosban összegyűlt tömegre a rendfenntartó erők. 

Mindeközben az emigráns kazah ellenzék egyik tagja azt mondta, hogy szerinte a nyugati hatalmaknak is be kellene avatkozniuk a kazahsztáni eseményekbe.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. december 17-én. Fotó: Filep István / MTI)

Rovatok