Index Vakbarát Hírportál

Nem tud elmenekülni a pokollá vált Kazahsztánból egy magyar család

2022. január 8., szombat 06:06 | aznap frissítve

A kazahsztáni Almatiban ragadt feleségével és két gyermekével egy magyar férfi a kirobbant forradalom miatt. Sebestyén Péter az RTL-nek beszámolt arról, hogy ruhában, menekülésre készen alszanak, és hogy a lakhelyükre is megpróbáltak betörni. 

Kazahsztánban napok óta forradalom zajlik, aminek következtében az ország elnöke már az oroszokat is behívta. Az orosz csapatok érkezése után Almatiban elszabadult a pokol csütörtökön.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, nem tudnak arról, hogy a kazahsztáni magyarok közül bárki is bajba került volna. Az RTL-nek viszont most sikerült megszólaltatnia egy Kazahsztánban élő magyart, aki testközelből éli át a véres eseményeket. 

Sebestyén Péter elmondta, hogy kisebb megszakításokkal már évek óta Almatiban él. Családjával a városközponttól távolabb lakik, de az erőszakos tüntetők már az ő otthonára is fenyegetést jelentenek (ugyanis az utcára vonuló emberek közül a felfordulást kihasználva többen fosztogatásba, gyújtogatásba kezdtek). 

Be akartak törni a komplexumba, egy ötös csapat, de azt sikerült elhárítani

– számolt be Sebestyén Péter. Elmondta azt is, hogy pénteken a lakógyűlésen gyógyszereket és kötszereket gyűjtöttek össze, mert attól tartanak, hogy péntek este komolyabb összecsapások is lehetnek a környéken. Csütörtök este is már lefüggönyözve, sötétítve volt mindenki. Pénteken azt mondták, hogy ha lehet, ne vetkőzzön le senki, hanem mint a katonaságnál, akcióra készen, tehát ruhában kell aludni – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy napközben kevesebbet lehet érzékelni a zavargásokból, az ő környékükön viszonylagos nyugalom van az utcákon, de vásárolni vagy ügyeket intézni még így is lehetetlen. A legtöbb üzlet bezárt, amelyik meg nem, onnan elkapkodták az árukat.

A férfi elmondta, hogy már repülőjegyük is van az ország elhagyásához, mégsem tudnak elmenekülni, mivel a városi repülőteret is elfoglalták és lezárták a tüntetők.

A külügy sem javasolja a beutazást, Kazahsztán a legrosszabb kategóriába került 

„Tekintettel az országban tapasztalható zavargásokra, a bevezetett rendkívüli állapotra, a közlekedési és kommunikációs fennakadásokra, egyes csatornák elérhetetlenségére, valamint az egyes térségekben bevezetett kijárási tilalmakra a KKM [Külgazdasági és Külügyminisztérium] az országba történő utazást nem javasolja” – olvasható a konzuli szolgálat honlapján.

Kazahsztán így a legrosszabbnak számító, I. biztonsági kategóriába, az utazásra nem javasolt országok közé került. A magyar külügy még január 6-án frissítette az ajánlást, azóta a helyzet csak rosszabb lett. 

Tartják a kapcsolatot a magyarokkal

A kazahsztáni magyar képviseletek folyamatosan tartják a kapcsolatot az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, akik közül tizenegyen (kilenc Almatiban, egy Nur-Szultánban és egy Aktobéban tartózkodó személy) jelezték, hogy el kívánják hagyni Kazahsztánt.


A nur-szultáni nagykövetség és az almati főkonzulátus munkatársai mindent megtesznek ennek érdekében, azonban mind a légi közlekedés, mind pedig a városok közötti közúti közlekedés jelenleg komoly akadályokba ütközik, sok esetben pedig teljesen lehetetlen.

(Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

(via rtl.hu)

(Borítókép:  Füst száll fel Almati polgármesteri hivatalának épületéből, miután botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták 2022. január 5-én. Fotó: MTI / AP / Yan Blagov)

Rovatok