Index Vakbarát Hírportál

„Megtámadták” a kazah államot, Orbán Viktor segítséget ajánlott

2022. január 10., hétfő 14:43 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, és segítséget ajánlott neki – közölte Szijjártó Péter a Facebookon.

A külügyminiszter azzal kezdte bejelentkezését, hogy Kazahsztán fontos stratégiai partnere Magyarországnak, ezért „aggodalommal figyelték” az eseményeket. Szijjártó Péter – a kazah elnök szavait magáévá téve – ezután azt mondta, hogy „Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”. 

Miniszterelnök úr egyébként a mai napon beszélt Tokajev elnökkel, kifejezte a szolidaritását, kifejezte a részvétét az elnök úrnak a sok-sok halálos áldozat miatt, és felajánlottuk természetesen a segítségünket

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy kedden a türkök is összeülnek, és egyeztetnek a kazahsztáni eseményekről.

Emlékeztetett arra is, hogy a Kazahsztánban lévő magyarok közül sokakat már evakuáltak. Ebben az oroszok is segítenek, miután egyeztettek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Őket Moszkvában már várja a magyar repülőgép.

Ha minden a terv szerint halad, akkor valamikor a késő este, éjszaka során a magyar állampolgárok már itthon lesznek

– mondta a külügyminiszter, aki megköszönte azoknak a tisztviselőknek a munkáját, akik közreműködtek az evakuációs műveletben. 

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. Fotó: Benkő Vivien Cher / MTI)

Rovatok