Index Vakbarát Hírportál

Folytatódhat a szexuális zaklatási ügy András herceg ellen

2022. január 12., szerda 16:51

Egy amerikai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a yorki herceg ellen indult ügy folytatódhat.

A bíró szerint ugyanis Virginia Giuffre pontosan megnevezte a szexuális zaklatás helyszíneit, körülményeit és azt is, hogy kit vádol vele. A hölgy szerint még kiskorú volt, amikor az amerikai pénzügyi mágnás, Jeffrey Epstein szexuális aktusokra kényszerítette barátaival, köztük András herceggel, aki tudatában volt annak, hogy ő akkor még csak 17 éves volt. A herceg mindvégig tagadta a vádakat.

Közben kiderült, hogy Epstein még 2009-ben kötött egy megállapodást Giuffre-ral, amely szerint megvásárolja a hallgatását. Ötszázezer dollárt kap, cserébe senkit nem vádol meg a szexragadozó és társai közül a jövőben. András herceg és a védelem erre a dokumentumra – amely a múlt héten vált nyilvánossá – hivatkozva állította, hogy a hölgy megsértette az abban foglaltakat, és kérte az ellene indított eljárás leállítását.

A vádló hölgy ügyvédje szerint viszont a megállapodás nem vonatkozik András hercegre, hiszen korábban nem is tudott a dokumentum létéről. A brit királyi család tagja ellen valamikor idén szeptember és december között folytatódhat a per.

Az egész ügyet akkor kezdték el felgöngyölíteni, amikor 2019 nyarán az FBI letartóztatta a milliárdos vállalkozót, Jeffrey Epsteint,  akit szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelemmel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádoltak. Egy hónappal a letartóztatása után Epstein furcsa körülmények között öngyilkos lett a cellájában. Egy évvel később – hosszas nyomozás után – letartóztatták a szexuális fenevad kerítőjét, barátnőjét, közeli bizalmasát is, Ghislaine Maxwellt. A jelenleg ellene folyó per utolsó szakaszához érkezett.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: András herceg 2015. április 5-én az angliai Windsorban. Fotó: Neil Hall / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok