Index Vakbarát Hírportál

A kazah külügyminiszter ígéretet tett a zavargások kivizsgálására

2022. január 19., szerda 20:30

Muhtar Tileuberdi kazah külügyminiszter ígéretet tett a hazájában kitört zavargások átfogó kivizsgálására. Osztrák hivatali partnerével, Alexander Schallenberggel tartott bécsi találkozóján Tileuberdi arról beszélt, hogy időközben sikerült helyreállítani a rendet. Az osztrák tárcavezető korábban átlátható vizsgálatot és az emberi jogok tiszteletben tartását követelte a történtek miatt.

Schallenberg kiemelte, hogy a nemzetközi közösség, a befektetők és a helyi lakosság számára a béke és a stabilitás, valamint a jogállamiság megtartása alapvető követelmény. Mint mondta, Ausztria legfontosabb közép-ázsiai gazdasági partnere Kazahsztán. Hozzáfűzte: megdöbbentők voltak a zavargásokról készült felvételek.

Ugyanakkor védelmébe vette Kaszim-Zsomart Tokajev elnök tűzparancsát, amely a külügyi tárcavezető szerint a fegyveres lázongók, nem pedig a békés tüntetők ellen irányult. Tileuberdi, aki egyben a kormányfőhelyettesi tisztséget is ellátja, a fegyveresekkel összefüggésben ázsiai nyelveken beszélő terroristákról és radikális iszlamistákról tett említést.

Alexander Schallenberg mindemellett üdvözölte, hogy kivonták az országból a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó erőit.

A közép-ázsiai országban a januári zavargásokban legkevesebb 225 ember vesztette életét. Az üzemanyagárak emelkedése nyomán kirobbant erőszakos cselekmények miatt az államfő arra kényszerült, hogy az Oroszország vezette, hat volt szovjet köztársaságból álló katonai blokkhoz forduljon segítségért. Tileuberdi szerint a rendvédelmi hatóságok hétezer embert állítottak elő a tömeges rendbontásokkal kapcsolatban, közülük még mintegy kétezren vannak őrizetben.

Kazahsztán Ausztria legfontosabb olajszállítója. 2020-as adatok szerint az osztrák nyersolajimport 36,6 százaléka származott az ásványkincsekben gazdag országból – ismertette az MTI.

Rovatok