Index Vakbarát Hírportál

„Gyere ki, te mocskos kutya!”

2022. január 26., szerda 07:28

A román szélsőjobboldaliak egy csoportja nemrégiben rövid időre megszállta a temesvári városházát. Céljuk a város – ahogy ők nevezik: Fritzișoara – német polgármesterének a leváltása. A randalírozást ugyanaz a George Simion vezényelte le, aki 2019-ben az úzvölgyi katonatemető ellen uszította honfitársait. Az általa irányított szélsőséges párt egyre népszerűbb, és komoly politikai kihívást jelent Romániában.

Hívei – Simion vezetésével – a hátsó bejáraton hatoltak be az épületbe, és „szégyen, szégyen!” felkiáltásokkal követelték, hogy találkozzanak a polgármesterrel. Bár beltéren kötelező a maszk, senki sem viselte, és rendőr sem volt, aki megállította volna a tömeget.

A városháza egyetlen alkalmazottja állta útjukat, miközben a város polgármesterére utalva üvöltötték, hogy „gyere ki, te mocskos kutya!”. Negyedórás zajos verbális agresszió után végül távoztak.

A Dominic Fritz menesztését követelők Temesvár központjában gyülekeztek. Többtucatnyi támogatója jelent meg a szélsőjobboldali radikálisoknak, a szavazatok alig 10 százalékát begyűjtő, és a parlamentben a negyedik legnagyobb frakciót alkotó Románok Egyesüléséért Szövetség nevű pártnak, amelynek rövidítése, az AUR, román nyelven vonzóbban hangzik, mert aranyat jelent. Semmi pénzért nem hagyták volna ki a randalírozást a hírhedt neonáci csoport, az Új Jobboldal tagjai sem.

A tiltakozókat személyesen George Simion, az AUR vezetője irányította, aki a felvonulókkal együtt a város német polgármesterét, Dominic Fritzet vette célba.

Az országnak nincs szüksége „ilyen külföldiekre” – üzente dörgedelmes hangon Simion, és bejelentette egy általa Fritz-ellenes Ligának elnevezett szövetség megalapítását, amelynek célja a polgármester „demokratikus választások útján történő” leváltása – tudósított a Transindex.

Hogy lett egy külföldi temesvári polgármester?

Dominic Fritz Németországban született 1983-ban. Zene- és műkedvelő hírében áll, kitűnően karmesterkedik, csellózik, úgy, hogy nincs szakirányú végzettsége. Politikatudományi és önkormányzati jogot tanult a németországi Konstanzban, majd a nagy-britanniai Yorkban folytatta tanulmányait. A Bánságba 2003-ban érkezett, gyermekotthonokat, árvaházakat segítő misszióban vett részt az Én európai segítő vagyok szervezet önkénteseként. Aztán beleszeretett a bánsági életbe, ahol később szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet hozott létre.

Megtanult románul, részint magyarul, és lakást is vásárolt Temesváron. A Bánság fővárosában elindított projektjeire abban az időszakban is figyelt, amikor Horst Köhler köztársasági elnök irodavezetőjeként dolgozott.

Ő volt az egyetlen polgármester-jelölt, akinek az elmúlt években szorosabb kapcsolatai épültek ki a helyi magyarsággal. Kampányvideóiban magyarul is szólt a város lakóihoz.

A 2020. szeptember 27-i választásokon Dominic Fritz magabiztosan győzött a szavazatok csaknem 55 százalékával, míg riválisa 34 százalékot kapott. A német állampolgárságú jelöltnek nincsenek erdélyi vagy bánsági felmenői sem, sőt, még román állampolgársága sincs.

Mégis indulhatott, ugyanis egy európai jogharmonizáció lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában (akár Magyarországon is), amennyiben lakosa annak a településnek.

„Fritz, ez nem a te városod!”

A polgármesteri hivatal a hideg szombati napon zárva volt, ezért Simion a hátsó ajtón keresztül vezette be a városházára a dühöngő tömeget.

„Fritz emlékezz, ez nem a te városod!” – skandálták.

Simion akciója, a temesvári városháza megrohamozása nagy felháborodást váltott ki Romániában. A húszas–harmincas évek náci rohamosztagosainak meneteléséhez hasonlította a történteket Cristian Tudor Popescu, a jeles újságíró és politikai kommentátor.

Huszonhárom romániai város polgármestere nyilatkozatában szolidaritást vállalt temesvári kollégájával, és azt követelte a hatóságoktól, hogy szigorúbban lépjenek fel a randalírozókkal szemben. Dacian Cioloș, a haladó zöld korrupcióellenes párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetője egyenesen a helyi hatóságokat okolta a történtekért.

Azt írta, hogy az AUR akciója lényegében az ő „engedélyükkel és támogatásukkal” következett be.

A városháza előtti felvonulás „üzenet volt a multikulturális és Európa-párti Temesvár ellen. Ez egyúttal a választási győzelmemet kérdőjelezi meg. A város a tolerancia és a nyitottság jelképe volt. A nacionalisták azt a benyomást akarják kelteni, hogy ehhez nincs választói többség. Románia nagyvárosaiban azonban adott az a többség, amit most megpróbálnak megfélemlíteni" – nyilatkozta Dominic Fritz a Deutsche Welle német nyelvű adásának.

Temesvár, az európai Románia jelképe

A temesvári városháza szélsőjobboldaliak és nacionalisták általi megrohamozása szimbolikus szempontból különösen lehangoló. Ugyanebben a városban kezdődött 1989-ben a Ceaușescu-diktatúra elleni felkelés, amelynek során sokan vesztették életüket. Azóta Temesvár, Románia harmadik legnagyobb városa a szabad és az európai Románia szimbólumának tekinti magát. A város még a posztkommunista nacionalizmus legsötétebb napjaiban is többször kiállt a szabadság mellett.

A temesvári megmozdulás keltette az AUR által eddig szervezettek közül a legnagyobb figyelmet, de nem ez volt az első. Néhány hete az AUR hívei az oltásellenes tüntetőkkel együtt megrohamozták Bukarestben a parlament épületét, ahol a rendőröknek sikerült megakadályozniuk a tényleges behatolást.

Az AUR egy ideje kulcsszerepet játszik az erőszakos koronavírus-ellenes tüntetések országos szintű szervezésében.

Az AUR egyre népszerűbb

A párt a napokban azzal a követelésével került a címlapokra, hogy a holokausztot és a romániai zsidók meggyilkolását ne tanítsák az iskolákban. Nem először volt aktív Temesváron sem: tavaly márciusban követői Dominic Fritz polgármester otthona előtt sütötték el rasszista és idegengyűlölő jelszavaikat, miközben a polgármester által hatályba léptetett járványellenes korlátozások ellen tiltakoztak.

Noha az AUR-nak nem sikerült néhány tucat embernél többet mozgósítania megmozdulásain – a koronavírus elleni tüntetéseiken legfeljebb kétezren jelentek meg –, a megfigyelők szerint a párt jelenti Románia egyik legnagyobb politikai kihívását. A 2019 szeptemberében alakult tömörülés alig egy évvel később a szavazatok 9 százalékával, óriási meglepetésre bejutott a parlamentbe. Egy Románia-szakértő szerint a román titkosszolgálat tevékenysége sejlik fel az AUR sikerének hátterében.

Az AUR népszerűsége azóta töretlenül növekszik. Támogatottsága megduplázódott, majdnem eléri a 20 százalékot. Egyes felmérések szerint a második legerősebb párt a szociáldemokraták mögött.

Simion magyarellenes, ugyanakkor a magyar kormányfő csodálója

Romániában – Magyarországgal, Lengyelországgal és a legtöbb más közép- és délkelet-európai országgal összevetve – évek óta nem voltak említésre méltó jobboldali erők. Részben azért, mert a szociáldemokraták és a hozzájuk hasonló pártok saját nacionalista és idegengyűlölő nézetekkel töltötték ki a jobboldalon keletkezett látszólagos űrt.

Az AUR azonban nem egy átlagos jobboldali párt. Kifejezetten nyugatellenes, euroszkeptikus, antiszemita, kisebbségellenes, homofób, Putyin-párti, és egyesülni akar Moldovával, amely a múltban Románia része volt.

A párt agresszív, intézményellenes megnyilvánulásai, amelyek a közösségi média révén több százezer embert érnek el, egyre nagyobb visszhangra találnak a fősodor politikájával és az állandó romániai politikai válsággal elégedetlen választók körében.

Paradox módon az AUR európai szinten az Orbán Viktor vezette Fidesz és más, jobboldali nacionalisták felé közeledne, ugyanakkor belföldön soviniszta a hozzáállása a mintegy 1,2 milliós erdélyi magyar kisebbséggel szemben.

George Simion például még 2019 júniusában, közvetlenül az AUR megalakulása előtt magyarellenes tüntetéseket vezetett az Úzvölgyben, amikor a román huligánok megrongálták a katonatemetőt. Eközben azzal volt elfoglalva, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor iránti csodálatát nyilvánítsa ki, sőt egyenesen „Románia Orbánjának” nevezte magát.

Ugyanakkor ő terjesztette azt az álhírt is, hogy a magyar miniszterelnök fogadja a pápát Csíksomlyóban.

Az AUR felemelkedése a válság jele

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere mindenekelőtt azért aggódik az AUR felemelkedése miatt, mert szerinte a számos más európai országban is megfigyelhető „mély bizalmi válságot és a politikai kultúra hanyatlását” tükrözi.

Személyes jóléte miatt nem aggódik. „Biztonságban érzem magam a városban, mert magában Temesváron alig vannak olyanok, akik részt vesznek az ehhez hasonló rendezvényeken. A randalírozók többnyire máshonnan érkeznek” – mondta.

Egyelőre nem tudni, hogy a temesvári városházán történt erőszakos eseményeknek lesznek-e messzemenő következményei Simionra vagy a többi rendbontóra nézve. A hatóságok eddig csak kisebb pénzbírságokat szabtak ki a maszkviselési kötelezettség megsértése és a közrend megzavarása miatt.

(Borítókép: Dominic Fritz, Temesvár polgármestere. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok