Index Vakbarát Hírportál

Fertőzött tengerészekkel érkezett a segély Tongára, ahol legalább a járványt sokáig megúszták

2022. január 29., szombat 20:21

Emberi érintkezés nélkül, pusztán gépekkel rakodták ki Tongán azt az ausztrál hajót, amely segélyszállítmánnyal érkezett a katasztrófa sújtotta szigetre, útközben azonban kiderült, hogy 23 matróza megfertőződött.

Az ausztráliai haditengerészet hajója, az Adelaide egy nappal az után kötött ki Tongán, hogy az ausztrál védelmi miniszter közölte: tarol a vírus a hajón.

Érkezését az ENSZ szóvivője is megerősítette egy telefoninterjúban:

„Most itt horgonyzik előttem” – mondta Sione Hufanga a New York Timesnak, és hozzátette, hogy a helyiek közül senki sem lépett a hajóra. A rakományt emelőkkel tették a partra, és csak ezután jelentek meg a rakodómunkások.

#HMASAdelaide has arrived in #Tonga with essential relief supplies to support our partner's recovery from the volcano & tsunami. Food, water, household supplies and heavy machinery will assist the Government of Tonga & people affected by the disaster. **** https://t.co/K1o2H0OH0M pic.twitter.com/rDO8Y2k7a7

— Marise Payne (@MarisePayne) January 26, 2022

Tonga közelében, a Csendes-óceán mélyén január közepén tört ki egy tűzhányó félelmetes erővel. Az általa gerjesztett szökőár nem sokkal később elérte a szigetországot. A tűzhányó robaját a kétezer kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallani lehetett. A lakosság és a király is menekült a hullámok elől, a térségben sötét füstfelhők takarták el a napot.

A vulkánkitörés okozta nyomásváltozást még Magyarországon is érzékelték – ráadásul duplán, mert a lökéshullámok két irányból érkeztek. Magát Tongát elborította a hamu, és elöntötte a víz, ami megnehezítette a segélyek eljuttatását, kivált a távoli szigetekre.

Minden kapcsolat megszakadt

A katasztrófa mértéke sokáig már csak azért sem volt teljesen világos, mert a vulkánkitörés és a cunami következtében megszakadt az ország egyetlen internetkapcsolata.

Utóbb kiderült, hogy a Tonga-szigeteki vulkán ezer éve nem produkált akkora kitörést, mint most. A NASA szerint a tongai vulkánkitörés ötszázszor erősebb volt, mint a hirosimai atombomba, a katasztrófa következményeiben legkevesebb három ember meghalt.

A mentőgépek épp a vulkáni hamu miatt nem tudtak leszállni a szárazföldön, ezért egyetlen lehetőségként a segély vízi úton történő eljuttatásával próbálkoztak. Ráadásul a héten a térségben volt egy földrengés is, ám hogy ez okozott-e károkat a szigeteken, egyelőre nem tudni.

A segítségnyújtást azonban – amint az az ausztrál hajó példájából is látszik – most az omikron hátráltatja. Japán például azért volt kénytelen felfüggeszteni a Tongára irányuló segélymissziót, mert több katona pozitív tesztet mutatott fel. Japán egyébként szintén Ausztráliából indította küldeményeit.

Tonga sokáig megúszta a járványt

Tonga eredményesen szigetelte el magát a járvány elől. A lakosság 60 százaléka két oltást kapott, a beutazókat pedig háromhetes karanténra kötelezik. Ezért bántak különösen óvatosan az Ausztráliából érkező rakománnyal – köztük helikopterekkel, műszaki felszereléssel, továbbá orvosi és humanitárius ellátmánnyal.

Semmilyen körülmények között nem fogjuk veszélyeztetni azoknak a tongaiaknak az egészségét, akik már eddig is összehangolt akcióval védekeztek a vírus ellen

– mondta Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter még az Adelaide kikötése előtt, amikor azt is bejelentette, hogy a pozitív tesztet felmutató 23 fertőzöttet elkülönítették a hajón.

A nagyjából százezres népességű Tonga földrajzilag elszigetelt. Legnagyobb szigete csaknem 1800 kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól. A távolság nagymértékben segített a koronavírus-járvány elhárításában. Az első és egyetlen fertőzöttet tavaly azonosították. A szigetország addig azon kevés közösség egyike volt, ahol a világjárvány kezdete óta tavaly novemberig egy Covid-esetet sem jelentettek. Október végén azonban Pohiva Tu’i’onetoa, Tonga miniszterelnöke megerősítette, hogy egy Új-Zélandról érkezett utas elbukott a teszten.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium szerint az utas Christchurchből repült Tongára, teljesen átoltott, a járat indulása előtt pedig a tesztje negatív volt. Tongán egy olyan szállodában azonosították, ahol az országba érkezőket elkülönítik, szükség esetén karanténba helyezik.

(Borítókép: Ezen a képen az Ausztrál Haditengerészet HMAS Adelaide-ja látható, amely 2022. január 26-án kikötött Tonga fővárosában. Fotó: Matangi Tonga / AFP)

Rovatok