Index Vakbarát Hírportál

Trump kegyelmet adna a capitoliumi zavargóknak

2022. január 30., vasárnap 16:13

Kegyelmet adna Donald Trump volt amerikai elnök azoknak az embereknek, akiket az amerikai törvényhozás épülete ellen 2021. január 6-án elkövetett támadással összefüggésben bűncselekményekkel vádolnak, ha indulna az elnökválasztáson és nyerne 2024-ben.

Trump, aki még nem nyilatkozott arról, hogy újra elindul-e az elnökválasztáson, miután a 2020-ason vereséget szenvedett a demokrata Joe Biden ellen, a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen beszélt erről.

Ha indulok, és ha nyerek, tisztességesen fogunk bánni azokkal a január hatodikai emberekkel. Amennyiben kegyelemre van szükség, akkor megkegyelmezünk nekik. Mert annyira igazságtalanul bánnak velük

– mondta Trump tapsvihar közepette.

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Az ostrom előtt nem sokkal Trump beszédet mondott, és több politikus és elemző e beszéd hangnemének tulajdonította a Capitolium  megtámadását. A zavargásokban részt vevők nagy része – Donald Trumphoz hasonlóan – nem ismerte el a republikánus elnök választási vereségét, és csalást emlegetve azt követelte, hogy ne hitelesítsék a választási eredményt.

(Borítókép: Donald Trump a Conroe-ban tartott nagygyűlésen 2022. január 30-án. Fotó:  Sergio Flores / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok