Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: Vizsgálni kellene, hogy az alelnöke miért nem másította meg a választási eredményt

2022. február 2., szerda 06:28

A tavaly január 6-i, a törvényhozás elleni támadást vizsgáló kongresszusi bizottságnak arra kellene keresnie a választ, hogy Mike Pence akkori alelnök miért nem utasította el több olyan tagállam elektorainak szavazatát, amelyekben ellenfele, Joe Biden nyert – írta kedden nyilvánosságra hozott közleményében Donald Trump volt amerikai elnök.

Pence alelnökként egyben a szenátus elnöke is volt, s ekként az ő feladata volt levezényelni az elnökválasztás eredményét megerősítő törvényhozási ülést. Eközben rohanták meg tiltakozók az épületet, miután Trump beszédet mondott híveinek a Capitoliumtól nem messze – írta meg az MTI. 

Pence az ülés előtt többször világossá tette Trumpnak, hogy nem áll módjában megváltoztatni az elnökválasztás eredményét.

Republikánus és demokrata párti jogalkotók most egyaránt a szövetségi szavazatszámlálást szabályozó törvény módosításának lehetőségeit vizsgálják. Az egyik javasolt módosítás annak világosabbá tétele, hogy az alelnök szerepe pusztán ceremoniális.

Demokrata párti politikusok szerint pusztán egyértelműsítésről van szó, de Trump szerint a törvényhozói bizottságban „kóklerek, hazugok és árulók” ülnek, és igenis, szerinte Mike Pence „a felderített rengeteg csalás és szabálytalanság” miatt visszaküldhette volna ellenőrzésre egyes tagállamok választási eredményeit.

A bizottságnak a volt elnök szerint arra kellene összpontosítania, hogy

Mike Pence miért nem küldte vissza javításra vagy megerősítésre a voksokat, miközben világos, hogy megtehette volna.

A Trump-közleményről tudósító The Washington Post napilap megjegyezte: nincs bizonyíték arra, hogy a Biden által megnyert, úgynevezett csatatérállamokban a választást érdemben befolyásoló, széles körű csalás történt volna.

Rovatok