Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyal hétfőn

2022. február 7., hétfő 07:19

Emmanuel Macron szerint lehetséges olyan megállapodást kötni Moszkva és Kijev között, amely jogilag lehetővé teszi Oroszországnak, hogy kialakíthassa biztonsági támaszpontjait.

Az elmúlt hetekben számos európai államfő tárgyal és készül tárgyalni lehetséges diplomáciai megoldásokról az orosz–ukrán feszültség kérdésében érintett felekkel. Valamennyi országnak, a nemzetek vezetőinek és polgárainak is érdeke, hogy elkerüljék a háborút, valamint minden jellegű hadi beavatkozást.

Moszkva hadi szempontból félti szárazföldi biztonságát, amiért Ukrajnában olyan rakétarendszerek vannak telepítve, amelyek képesek volnának elérni őket. Emiatt folytatott telefonbeszélgetést Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel csütörtökön, és kérte, hogy próbálják meg együtt megállapítani, miként tudnának egy stratégiailag kiegyensúlyozott, mindenki számára biztonságos Európát kialakítani.

Mielőtt a francia elnök ellátogat hétfőn Moszkvába, egy újfajta egyensúlyról beszélt, amely egész Európa számára biztonságos együttélést hozhatna. Emmanuel Macron úgy véli, Oroszországnak joga van kialakítani biztonsági támaszpontjait, hogy ne kelljen attól tartania, sebezhető az Ukrán szárazföldi erővel szemben. Ezt kifejtette vasárnap az amerikai elnöknek személyesen is. Ukrajna pedig minden esetben meg kell őrizze függetlenségét. Utóbbi a francia elnök szerint nem tárgyalási szempont és nem is kérdéses.

Moszkvának vélhetően nem az a célja, hogy lerohanja Ukrajnát, hanem a szabályok tisztázása az Európai Unióval és a NATO-val. Remélem, az orosz elnökkel esedékes tárgyalás elegendő lesz ahhoz, hogy megelőzzük a konfliktus elmélyülését. Meg kell védenünk európai testvéreinket azzal, hogy új egyensúlyt javaslunk, ami képes megőrizni mindenki függetlenségét, biztonságát és a békét. Az EU-nak önálló jogon, közvetítő nélkül kell tárgyalnia Oroszországgal, nem pedig az Egyesült Államokon keresztül

– jelentette ki Emmanuel Macron a BBC tudósítása szerint.

Franciaország elnöke vasárnap repült Moszkvába, miután Joe Bidennel folytatott tárgyalást Washingtonban. Oroszország államfőjével hétfőn tárgyal, majd Kijevbe utazik, hogy az ukrán elnökkel is beszélhessen személyesen.

Rovatok