Index Vakbarát Hírportál

A kanadaiak többsége megelégelte a Szabadságkonvojt

2022. február 20., vasárnap 15:53

A kanadaiak csaknem háromnegyede azt szeretné, ha a konvojban tiltakozó kamionosok „azonnal hazatérnének” – állapította meg egy friss felmérés. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada szerint Justin Trudeau miniszterelnök intézkedései csak rontottak a helyzeten. Az amerikai média – irányvonalától függően – tolmácsolja a felmérés eredményeit.

„Ha a Szabadságkonvoj célja az volt, hogy emberek millióinak a figyelmét hívja fel Kanadában és világszerte, akkor a küldetést teljesítették” – szögezte le az Angus Reid Intézet a közvélemény-kutatását összegző jelentésben. „Ha viszont az volt a cél, hogy támogatást szerezzenek a járványügyi korlátozások megszüntetésére irányuló követeléseiknek, ez teljesen visszafelé sült el.”

A felmérés több mint két héttel az után készült, hogy Ottawában és Kanada-szerte kamionosok tüntetnek a kötelező oltás és a szigorítások ellen. A Trudeau-kormány szükségállapot bevezetésével próbálja kezelni a helyzetet.

A válaszadók 72 százaléka szerint a tüntetők „elérték a céljukat, most már haza kellene menniük”. Kilencvenhárom százalék támogatta eltávolításukat bármilyen eszközzel, 68 százalék pedig egyenesen úgy véli, hogy a rendőrségnek vagy a hadseregnek akár erőszakkal is fel kellene oszlatnia a megmozdulásokat. A megkérdezettek alig több mint egynegyede, 26 százaléka szerint a politikusoknak tárgyalniuk kellene a megoldásról.

A majority of Canadians across the political spectrum say it's time for protests to end. CPC supporters much more likely to disagree:https://t.co/i9y8PMJcNs pic.twitter.com/YTKUiRBOHM

— Angus Reid Institute (@angusreidorg) February 14, 2022

A válaszokat a pártszimpátia nagyban befolyásolta – írta a kanadai CTV News. Trudeau liberálisainak a hívei elégelték meg a leginkább a tüntetést, az ellenzéki konzervatívok támogatói pedig a legkevésbé megosztottak.

Ennek ellenére összesSégében a válaszadók 44 százaléka a tüntetések hatására még szigorúbb korlátozásokat is támogat: például a kötelező beltéri maszkviselést és a védettségi igazolás felmutatását a kanadai–amerikai határon.

A megkérdezettek csupán egyötöde, 22 százaléka véli úgy, hogy a tüntetőknek „Ottawában és másutt kellene maradniuk követeléseik teljesítéséig”.

A válaszadók a politikusokat is hibáztattak a helyzet súlyosbodásáért: 65 százalékuk Trudeau-t, 42 százalékuk pedig Candice Bergen ideiglenes konzervatív vezetőt bírálta. Ontario és Alberta tartomány miniszterelnökeivel a megkérdezettek 50, illetve 49 százaléka elégedetlen.

Más felmérések is hasonló eredményre jutottak

Az Angus Reid mellett még három közvélemény-kutatás mérte fel a kanadaiak véleményét a kamionos tiltakozásról.

A Leger a Canadian Press hírügynökséggel együtt végzett kutatása szerint a lakosság csaknem kétharmada a protestálókat önző kisebbségnek tartja.

Az Ipsos felmérése szerint a válaszadók 46 százaléka ugyan nem ért mindenben egyet a tüntetőkkel, szerintük az „elkeseredésük jogos, amely kiérdemli a szimpátiánkat”. Ugyanakkor 54 százalék szerint a tiltakozók magatartása „helytelen, és nem érdemli ki a szimpátiánkat”.

A Global News megbízásából végzett felmérésben a válaszadók 59 százaléka egyetértett az állítással, miszerint „a kamionos tüntetésen többnyire az oltásellenesek csoportja szította a hangulatot, ezért nem szabad engedélyezni a tiltakozást”.

A Maru felmérésében a válaszadók 56 százaléka „semmilyen módon, formában” nem ért egyet a tiltakozó kamionosokkal. Szerintük mindent meg kell tenni a tiltakozások befejezése érdekében. A válaszadók csupán 20 százaléka támogatta „maradéktalanul” a tiltakozó kamionosokat.

A válaszadók 64 százaléka egyetértett azzal a megállapítással, hogy „Kanada demokráciáját fenyegeti a tüntetők egy csoportja, akiket azonnal meg kell állítani”. Ugyanennyien támogatták, hogy a tüntetők teherautóit a kanadai hadsereg elvontassa.

Az amerikai értelmezés

A kanadai közvélemény-kutatási eredményeket eltérően értelmezték az Egyesült Államokban.

„Ne tévessze meg önöket: a mainstream média eltitkolja, hogy a kanadaiak támogatják a Szabadságkonvojt” – tweetelte például a Newsweek egyik szerkesztője.

A jobboldali Fox és a Washington Examiner egyaránt azt közölte, hogy „a kanadaiak alig 16 százaléka szavazna újra Trudeau-ra miniszterelnökként”, holott a CNN szerint a Maru közvélemény-kutatásában nem azt kérdezték: támogatnák-e Trudeau újraválasztását, vagy szeretnék-e, ha újra miniszterelnök lenne.

A kissé homályos kérdés úgy hangzott: „Véleménye szerint Justin Trudeau miniszterelnökre szavazna a helyzet kezelése után?” Ezzel inkább arra kerestek választ, mennyire befolyásolta a kormányfő támogatottságát a tüntetések kezelése.

A megkérdezettek 16 százaléka válaszolt igennel, de ez az arány kétségtelenül nem azonos Trudeau támogatottságával.

Az eltérő értelmezés egyébként egyre inkább jellemző az amerikai médiára.

A februári közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy Trudeau tüntetésekkel kapcsolatos megítélése nem egyenlő a tüntetések támogatásával.

(Borítókép: Kamionos tüntető 2022. február 15-én Ottawában. Fotó: Scott Olson / Getty Images / AFP)

Rovatok