Index Vakbarát Hírportál

Ismét megszólalt a magyar kormány a háborúról

2022. február 25., péntek 15:31

A magyar kormány megismételte álláspontját az Oroszország és Ukrajna között dúló háborúról, a Kormányzati Tájékoztató Központon keresztül péntek délután levelet küldött a magyar állampolgároknak. Üzenetükben azt írják, a legrosszabb forgatókönyv következett be, a kormánynak pedig alapvető érdeke, hogy kimaradjon a háborús konfliktusból.

Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból

– olvasható a Kormányzati Tájékoztató Központ (KTK) levelében, amelyet a magyar állampolgároknak küldtek e-mailben.

Hozzáteszik: felelőtlennek tartják és nem támogatják azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére – nem fognak támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek Magyarország gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik – tették hozzá a levélben.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak

– zárul a KTK levele.

Orbán Viktor: Szó sem lehet róla, hogy magyar katonák menjenek Ukrajnába

Mint megírtuk, az Európai Unió állam- és kormányfői a csütörtök esti, péntek hajnalba nyúló, rendkívüli csúcstalálkozójukon újabb intézkedésekről állapodtak meg, amelyeket életbe léptetnek Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt. Az uniós vezetők azután ültek össze, hogy Oroszország csütörtökön támadást indított Ukrajna ellen. A támadás elrendelése után Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap leszögezte: országa tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, de törekedni fog a demilitarizálására. 

A hajnalba nyúló uniós csúcstalálkozón részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A kormányfő Facebook-oldalán videót tett közzé az EU-csúcs után. Beszámolója szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást, és közösen elítélték Oroszország háborús lépéseit Ukrajnával szemben. Orbán Viktor szintén csütörtökön arról is beszélt a vezetésével alakult nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után, hogy Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia, mert „számunkra a legfontosabb a magyar emberek biztonsága”.

Ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába

– reagált a miniszterelnök a baloldal javaslataira. Hozzátette:

humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök este tett rendkívüli bejelentést Facebook-oldalán, miszerint Ukrajnában aznap estig 191-en, Oroszország területén pedig 154-en tartózkodtak olyan magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak. A külügyminiszter üzenetében szintén hangsúlyozta: Magyarország kiáll Ukrajna mellett, Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és elítéli Oroszország katonai akcióját. Hozzátette: továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék Magyarországot, a magyar embereket a háború hatásaitól, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggátolják azt, hogy Magyarország esetleg belekeveredjen ebbe a háborús konfliktusba.

Oroszország és Ukrajna háborúját ma is percről percre követheti az Indexen, tegnapi hírösszefoglalónkat pedig itt találja.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli repülőtéren 2022. február 24-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok