Index Vakbarát Hírportál

Kevés a kötszer és a vér a kórházakban, Ukrajnában katasztrófa fenyeget

2022. február 26., szombat 16:02

Az ostrom alatt álló ország európai nagykövetségei minden eszközzel próbálnak segítséget szerezni.

Az Index információi szerint Ukrajnában már az orosz támadást követő első napokban kritikus a hiány kötszerekből és vérből a kórházakban. A fenyegető humanitárius katasztrófa miatt Ukrajna európai nagyköveteit a külügy utasította, az állomáshelyeiken mindent kövessenek el, hogy utánpótlás érkezzen a háborúban álló országba, amelynek emellett lőszerhiány is nehezíti a helyzetét.

Mint az Index is megírta, Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter közölte, eddig 188 áldozata van az orosz inváziónak, a sebesültek száma pedig meghaladja az ezret. A nemzetközi sajtó szerint az viszont nem egyértelmű, hogy Ljasko a civil áldozatokról beszélt-e, ám vélhetően igen, mivel a katonákkal együtt ennél jóval magasabb lehet a halottak és a sebesültek száma.

Az orosz támadások a civileket és a kórházakat sem kímélik, a New York Times videót tett közzé a dnyipropetrovszki gyermekkórházról, amelynek orvosai és nővérei egy pince raktárában alakítottak ki újszülött intenzív osztályt a csecsemőknek. A fővárosban pedig a kormányzati negyedért zajló küzdelemben rakétatalálat ért egy emeletes lakóházat is.

(Borítókép: Orvosi személyzet evakuálja a betegeket egy kórházból Ukrajnában 2022. február 26-án. Fotó: Genya Savilov / AFP)

Rovatok