Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön a megállapodás Oroszország és Ukrajna között?

2022. március 13., vasárnap 19:39

A harcok továbbra is dúlnak az ukrán területeken, Mariupol városát humanitárius katasztrófa fenyegeti, és az orosz csapatok offenzívája halad tovább. Azonban úgy tűnik, fordulat következhet be az orosz–ukrán egyeztetéseken: az előző eredménytelen tárgyalásokat követően az ukrán és az orosz fél is bizakodásának adott hangot. Vasárnap bejelentették, hogy hétfőn folytatódnak a béketárgyalások.

Eddig három fordulója volt az orosz–ukrán tárgyalásoknak az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Az elsőt a Belarusz Köztársaság Gomel régiójában február 28-án, a másodikat március 3-án a Belavezsszkaja Puscsa természeti rezervátumban, a harmadikat pedig szintén Belaruszban, március 7-én tartották. A legutóbbi tárgyalási forduló, ahogyan Moszkva és Kijev is megjegyezte, nem hozta meg a kívánt eredményeket.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója nemrég bejelentette, hogy a következő találkozó orosz tárgyalópartnerével március 14-én vagy 15-én várható. Ezt az állítást Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, és közölte: hétfőn megtartják az orosz–ukrán béketárgyalás negyedik fordulóját – számolt be a RIA Novosztyi.

A találkozóra holnap kerül sor

– mondta a szóvivő az orosz hírügynökség szerint. Ez a forduló, amit a hírek szerint online tartanak, már sokkal nagyobb áttörést hozhat, mint a korábbiak.

Az ukránok bizakodnak

Ukrajna tárgyalója arról számolt be, hogy a következő napokban eredményei lehetnek az Oroszországgal folytatott tárgyalásoknak. Ez az után történt, hogy csütörtökön a két ország külügyminiszterei Törökországban találkoztak, amikor különösebb eredmények nélkül megpróbáltak valamiféle alkut kötni.

Az ukrán tárgyaló kijelentését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, mondván, hogy a két ország vezetői már konkrét javaslatokról tárgyalnak, nem pedig ultimátumokat cserélnek. Az államfő azt is elmondta, lehetetlen megmondani, hány nap van még hátra az ukrán föld felszabadításáig, de biztosította a népét, hogy a harc stratégiai fordulóponthoz ért, és szerinte Ukrajna már a győzelem felé tart.

Azonban szerinte nemcsak Oroszországtól, hanem a nyugati vezetőktől is biztonsági garanciákat kell kapni Ukrajnának – számolt be a Világgazdaság. A Times of Israel azt írta, hogy Zelenszkij szombaton azt javasolta, hogy a következő tárgyalásokat Izrael fővárosában, Jeruzsálemben kellene folytatni. Az ukrán vezető szerint Izrael biztonsági garanciákat tud nyújtani országa számára, és reméli, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök nyitottnak mutatkozik a javaslatra.

Az oroszok szerint közös álláspont születhet

Nemrég Vlagyimir Putyin is megszólalt az Ukrajnával folytatott tárgyalások alakulásáról. Ezt egy sajtótájékoztató keretében tette meg, amelyet szövetségesével, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel tartott. Az orosz elnök akkor azt mondta:

Az Ukrajnával folytatott tárgyalások pozitív változást értek el.

Egy orosz küldött vasárnap új reményeket fűzött az Ukrajnával folytatott tárgyalások sikeréhez. Leonyid Szluckij azt mondta, hogy jelentős fejlemények történtek, és a két fél „hamarosan” közös álláspontra juthat.

Ha összehasonlítjuk a két delegáció álláspontját a tárgyalások elején és a mai napon, akkor jelentős előrelépést látni. Örömmel ismételten megerősíthetem, hogy személyes várakozásaim szerint ez a haladás napokon belül közös állásponttá alakulhat, és néhány dokumentum is megszülethet, amit alá kell írni

– számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség Szluckij közleményéről, amiben a küldött kiemelte a hivatalos dokumentumok fontosságát, amelyek „segítenek enyhíteni a feszültségeket a katonai művelet során”.

Jön a Putyin–Zelenszkij-csúcstalálkozó?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban már kijelentette, hogy kész közvetlenül beszélni Vlagyimir Putyinnal, ám hozzátette, hogy „a tárgyalások során nem fog kompromisszumot kötni az orosz állásponttal” – számolt be a CNN.

Az ukrán elnök szerint csak a Putyinnal való tárgyalás vethet véget a háborúnak. „A végső döntést a háború leállításáról, a tűzszünetről, a csapatok kivonásáról csak egy személy hozza meg” – közölte, nyilvánvalóan Putyinra utalva. Azonban amikor az ukrán elnök szavai elhangzottak, még bizonytalan volt, hogy Vlagyimir Putyin hajlandó lesz-e belemenni a tárgyalásba. Csakhogy erre nemrég választ kaptunk: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap közölte, hogy Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét.

Az orosz szóvivő Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította, hogy Putyin a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetések alkalmával azt mondta, nem ellenzi, hogy találkozzon Zelenszkijjel.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnap azt mondta, hogy a csúcstalálkozó már a belátható jövőben megtörténhet. Egyre inkább úgy néz ki, hogy az igazi kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem hogy mikor esedékes a Putyin–Zelenszkij-csúcstalálkozó.

Az orosz–ukrán konfliktus fejleményeit folyamatosan figyelemmel kíséri az Index, percről percre frissülő hírösszeállításunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij 2022. március 13-án. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters)

Rovatok