Index Vakbarát Hírportál

A Zágrábban lezuhant drón önmegsemmisítő rendszere léphetett működésbe

2022. március 14., hétfő 16:58 | aznap frissítve

A horvát légvédelmi rendszer kiépítését sürgette Zoran Milanović horvát államfő hétfőn, a horvát védelmi erők és a biztonsági hírszerző ügynökség vezetőivel tartott megbeszélése után.

Zoran Milanović horvát államfő úgy vélte, most jött el az ideje annak, hogy gyorsan lépjenek, bár hozzátette: nem valószínű, hogy a Zágrábban lezuhant drónhoz hasonló eset még egyszer előfordulhat. Ennek ellenére – mint mondta – a döntést maguknak kell meghozniuk.

A drón átrepült Magyarországon. Megtörtént. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy ilyesmi nem fog még egyszer megismétlődni

– fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy kapcsolatban állnak a magyar féllel, de a történteken már nem lehet változtatni.

Tanultunk ebből valamit, NATO-tagok vagyunk, de a saját biztonságunkról csak mi gondoskodhatunk – hangsúlyozta.

Ez egy csúnya, veszélyes incidens volt – mondta, és arra kért mindenkit, aki információval rendelkezik a vizsgálatról, hogy hallgasson róla.

Az államfő – hiába firtatták újságírók – nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, valóban volt-e bomba a lezuhant drónon. Erről vasárnap Mario Banožić védelmi miniszter tett bejelentést. A tárcavezető arról beszélt, hogy robbanószerkezet nyomaira, légibomba darabjaira bukkantak annak a lezuhant, pilóta nélküli repülőgépnek a roncsai között, amelyet a becsapódás helyszínén egy háromméteres kráterből emeltek ki. Zoran Milanović szerint felelőtlenek és veszélyesek az ilyen kijelentések.

Az önmegsemmisítő rendszer léphetett működésbe

A bombáról szóló hírek hitelességét több horvát katonai szakértő is megkérdőjelezte. Szerintük ha valóban lett volna bomba a drónon, sokkal nagyobb pusztítást okozott volna. Feltehetően az önmegsemmisítő rendszer aktiválódott, amikor kifogyott a robotrepülőgép üzemanyaga, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a rajta tárolt információkhoz – hangoztatták.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtök este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le és csapódott a földbe a horvát főváros területén, a Jarun-tó térségében. A területet még aznap éjjel lezárták. Személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatokban.

Volt bomba a drónon

A csütörtök este Zágrábban lezuhant drónon volt bomba – közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő. Hozzátette: a további nyomozás azt akarja kideríteni, hogy ki indította el a rakétát Horvátországba, tévedés, szabotázs vagy szándékosság volt-e mögötte.

Andrej Plenkovic az eset után beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki felajánlotta segítségét a horvát légtér védelmének biztosítása érdekében. Közölte:

Március 12-én Horvátország felett már átrepült az E–2C Hawkeye korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép, és ezt kedden is meg fogja tenni.

Horvátország egyetlen vadászrepülő százada nyolc szuperszonikus, nagyjavításon átesett MiG–21 BIS harci és négy UM gyakorló repülőgépből áll. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben. Ugyanakkor 2023-tól már ezek a gépek sem szállhatnak fel, mert műszaki érvényességi idejük lejár.

A horvát kormány tavaly májusban döntött arról, hogy Franciaországtól tizenkét, Dassault Rafale F3R típusú, használt vadászgépet vásárol. Ezek egymás után, 2024-től érkeznek meg Horvátországba.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Katonák Zágrábban a drón becsapódásának helyszínén 2022. március 11-én. Fotó: Antonio Bat / MTI / EPA)

Rovatok