Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a béketárgyalások, van esély a kompromisszumra

2022. március 15., kedd 21:42

Véget ért az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások ötödik fordulója. Az orosz és az ukrán fél február 28-án kezdte meg az egyeztetéseket, de azóta sem született megállapodás. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint van esély a kompromisszumra. Eközben folytatódnak az összecsapások Ukrajnában, az orosz csapatok a legtöbb energiát jelenleg Mariupol és Kijev elfoglalására fordítják.

Az Ukrajna és Oroszország küldöttsége közötti tárgyalások holnap folytatódnak – jelentette be Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. Hozzátette: vannak alapvető ellentmondások, de van esély a kompromisszumra.

Holnap folytatjuk. A tárgyalási folyamat nagyon nehéz. Alapvető ellentmondások vannak, de mindenképp van lehetőség a kompromisszumra. A szünetben az alcsoportokban folytatódik a munka

– írta közösségi oldalán Mihajlo Podoljak.

Már több mint két hete tárgyalnak

Az orosz és az ukrán fél február 28-án kezdte meg a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így március 3-án is tárgyalóasztalhoz ültek a küldöttek.

Közben Kijev közölte azt is, hogy Oroszország csökkentette a követeléseit, amelyeket Ukrajnával szemben támasztott a béketárgyalások előtt. Alekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint ez a  követelménycsökkentés azt mutatja, hogy Oroszország megérti, hogy katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat.

A két fél március 7-én is tárgyalt egymással, azonban akkor sem született érdemi megállapodás. Később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője közölte, hogy több tucatnyi javaslat van a tárgyalóasztalon. Hangsúlyozta azonban, hogy a legfontosabb a fegyverszünet és az orosz csapatok kivonása a térségből.

Március 14-én, hétfőn végül online folytatták a megbeszéléseket, amelyeket nem zártak le. Ma délután ismét videohíváson keresztül tárgyaltak.

Ez történt a háború huszadik napján

A húsz napja tartó orosz–ukrán háború béketárgyalásain egyelőre nincs érdemi megállapodás. Ukrajnában folyamatosak a támadások. Az orosz csapatok a leginkább a délkelet-ukrajnai Mariupol városát és a fővárost, Kijevet próbálják meg elfoglalni. Az ukrán legfelsőbb tanács egyelőre nem látja a háború végét, ezért ma április 25-ig meghosszabbították a hadiállapotot az országban.

Zelenszkij szerint Ukrajna nem lehet NATO-tag

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nagy-Britannia vezette Egyesült Expedíciós Erők vezetőivel tartott megbeszélésen elmondta, hogy nem lát esélyt arra, hogy Ukrajna felvételt nyerjen a NATO tagállamai közé. Az elnök úgy fogalmazott:

Évek óta hallunk az állítólagos nyitott ajtóról, de már hallottuk, hogy nem lehet belépnünk. Örülök, hogy embereink ezt kezdik megérteni, és értik, hogy csak magunkra és a minket támogató partnerekre lehet támaszkodni.

Szankciókra szankciókkal válaszolnak az oroszok

Eközben Oroszország ellen életbe lépett az Európai Unió szankcióinak negyedik csomagja. A moszkvai vezetés válaszul szankciókat vezetett be Joe Biden elnök és Antony Blinken mellett az Egyesült Államok több tisztségviselője ellen. Az orosz feketelistán 13 amerikai képviselő neve szerepel. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a szankciókra reagálva annyit mondott, hogy a listán szereplők közül „senki nem tervez Oroszországba turistautakat”.

Oroszország kilép az Európa Tanácsból, újra bevezethetik a halálbüntetést

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke kedden bejelentette, hogy Oroszország kilép az Európa Tanácsból.

Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként lép ki az Európa Tanácsból, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről szóló levelét pedig már átadták a szervezet főtitkárának

– mondta az alelnök, aki közölte, hogy Oroszország fel fogja mondani Az emberi jogok európai egyezményét. A Kyiv Independent ukrán hírportál szerint ez azzal is jár, hogy az oroszok nem terjeszthetnek ügyeket az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, és az orosz kormány újra bevezetheti a halálbüntetést.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjai végül úgy döntöttek, hogy kizárják az Orosz Föderációt. Erre 46 európai ország képviselője szavazott.

Oroszország, próbálva arcát menteni, a mai napon levelet nyújtott be az Európa Tanácsnak a szervezetből való önkéntes kilépésről. Ehelyett Oroszország kizárását követeljük, és mindent megtettünk ennek érdekében

– mondta az Európa Tanács ukrán delegációjának vezetője, Maria Mezenceva, a Nép Szolgája párt képviselője.

Oroszország már tavaly tavasszal is kilátásba helyezte az ET-ből történő kilépését amiatt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága tiltakozott Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki orosz politikus ügyében. Moszkva politikai elfogultsággal vádolta meg az intézményt. Korábbi közlés szerint Moszkva az idei tagdíjat nem fizette be.

Rendkívüli NATO-csúcs, Biden Brüsszelbe utazik

A NATO harminc tagországát képviselő államfők arról tárgyalnak, hogy jövő héten személyesen találkozzanak Brüsszelben. A tárgyalás március 24-én lesz, Joe Biden amerikai elnök ebben az időben utazik Európába. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az amerikai elnök részt vesz csúcson, hogy megvitassák az orosz invázióval kapcsolatos védelmi erőfeszítéseket.

Joe Biden csatlakozik az EU csúcstalálkozójához is, ahol megvitatják az ukrajnai helyzetet, beleértve az Oroszország elleni szankciókat és az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásokat is

– mondta a szóvivő.

Kijevbe érkezett a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök

Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes Kijevbe utazott, hogy ott tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denyisz Smihal kormányfővel.

A politikusok az Európai Tanács nevében indultak Kijevbe. A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széles körű támogatási csomagot.

A vezetők kijevi látogatása ebben a nehéz időszakban Ukrajna számára a támogatás erős jele. Nagyra értékeljük, hogy eljöttek

– mondta Zelenszkij a tárgyalásról.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő mai hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Mihajlo Podoljak. Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Reuters)

Rovatok