Index Vakbarát Hírportál

A horvát miniszterelnök megmutatta, milyen bombát találtak a drónon

2022. március 16., szerda 06:09

Kedd este újabb sajtótájékoztatót tartott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a Zágrábban lezuhant robotrepülő ügyében. A kormányfő egy képen megmutatta annak a bombának a maradványait, amelyet a lezuhant gépen megtaláltak.

Az index.hr azt írja, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy keddi nyilatkozatában cáfolta a kijelentést, miszerint robbanóanyag is volt a Zágrábban lezuhant drónon. Ezenkívül a főtitkár azt is mondta, hogy a drón Zágráb mellett zuhant le.

Ezekre a kijelentésekre reagált most  Andrej Plenkovic. Leszögezte egyrészt, hogy a drón a Jarun-tónál zuhant le, amely már Zágráb részének számít, tehát a gép nem a horvát főváros mellett, hanem Zágrábban zuhant le.

Utána a kormányfő azt is megerősítette, hogy a drón valóban fel volt fegyverezve egy robbanószerkezettel. 

Ez nem egy fegyvertelen drón volt, ezt most már tudjuk. Csütörtök vagy péntek éjjel lehet, hogy nem tudtuk, de most már igen

– mondta Plenkovic, majd utána egy képen meg is mutatta a bomba maradványait.

Ez nem egy fegyvertelen drón volt, hanem fegyveres. Nézzék csak meg, itt vannak a bomba darabjai. Azért mutatom meg ezt önöknek, hogy minden, az esettel kapcsolatban terjedő álhírt cáfoljak

– mondta, majd hozzátette: a szakértők még vizsgálják, hogy pontosan milyen robbanószerkezet is lehetett a gépen. Plenkovic később újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: nem érti, hogy a NATO vezetője miért nyilatkozta azt, hogy a drón fegyvertelen volt, de bízik benne, hogy a képekkel a katonai szövetség vezetőit is meg tudják győzni. 

Nem a horvátok ellen irányult az akció, továbbra is egyeztetnek a magyar honvédelemmel

A kormányfő arról is beszélt, hogy az eddigi információk alapján úgy gondolják: a drónt nem Horvátország ellen akarták bevetni, de a lezuhanása ettől függetlenül veszélyt jelent rájuk, emiatt pedig növelik a készültséget a napokban.

Andrej Plenkovic hozzátette: a drón feladata a felderítés lehetett, és szerinte amiatt zuhant le, mert kifogyott belőle az üzemanyag (korábban már az a hipotézis is felmerült, miszerint az önmegsemmisítő rendszere lépett működésbe).

A kormányfő végül arról beszélt: továbbra is egyeztetnek a magyar és román haderővel, vizsgálják az incidens körülményeit. Egy újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: Orbán Viktorral ők ketten már nem egyeztetnek az incidensről, a két ország hadügyminisztere azonban még mindig tartja a kapcsolatot egymással. 

Betiltották a repülőket

A drónügy fejleménye volt a hét elején az, hogy Andrej Plenkovic francia segítséget kért a horvát légtér védelméhez. Kedden a francia gépek már meg is jelentek a Horvátország felett, nem sokkal később Zoran Milanovic horvát elnök egy rendeletben megtiltotta, hogy a katonai gépek a horvát városok fölött repüljenek. 

(Borítókép: Horvát katonák Zágrábban a drón becsapódásának helyszínén 2022. március 11-én. Fotó: MTI / EPA / Antonio Bat)

Rovatok