Index Vakbarát Hírportál

Kilőtték Walit, az ukránokat segítő kanadai mesterlövészt?

2022. március 16., szerda 12:13 | aznap frissítve

Egyelőre nincs hivatalos megerősítés – sem az oroszok, sem az ukránok oldaláról –, de nagyon úgy néz ki, hogy az orosz hadsereg cirkálórakétával kilőtte a világ leghíresebb mesterlövészét, „Walit”, aki március 4-én Kanadából érkezett az ukrán ellenállók megsegítésére. Két verzió tartja magát: az egyik szerint vasárnap a lengyel határ közelében, Javorivban lelte halálát rakétacsapás következtében, a másik arról szól, hogy az ostromlott Mariupolban likvidálták.

Az Index is hírt adott arról, hogy március 4-én Ukrajnába érkezett az oroszok által megtámadott ország támogatására a „Wali” néven ismert kanadai mesterlövész, aki állítólag a világcsúcsot tartja – tartotta – azzal, hogy egy alkalommal kilőtt egy ellenséges harcost 3540 méterről. A múlt idő azért lehet indokolt, mert több hírforrás is világgá röpítette, hogy Walit likvidálták az oroszok. A hírt azonban mértékadó lapok vagy internetes portálok eddig még nem erősítették meg. 

A primer hírforrás a Russia Informa nevű orosz oldal,

amelynek azért erősen megkérdőjelezhető a szavahihetősége.

Szóval, az egyik verzió arról szól, hogy Wali megérkezett a lengyel határ közelében fekvő Javorivba, amit vasárnap reggel orosz rakétatámadás ért, amelyben – orosz források szerint – 135-en lelték halálukat, jórészt külföldről érkezett önkéntes veteránok. Ha ezt a változatot fogadjuk el hitelesnek, akkor az oroszok már akkor bemérték műholdról Walit, amikor átlépte a lengyel–ukrán határt, és mindvégig tudták, hogy hol tartózkodik. A vasárnapi légitámadásnak ő volt az elsődleges célpontja.

Az oroszok semmit sem bíztak a véletlenre, 35 cirkálórakétát lőttek ki a javorivi támaszpontra.

Propagandaszempontból nagyon fontos lehetett Wali likvidálása, ugyanis minimum 35 millió dollárt költöttek rá, ami közel 12 milliárd forintnak felel meg. Egy amerikai Tomahawk cirkálórakéta kétmillió dollárba kerül, az orosz rakéták ára körülbelül ennek a fele, ha ezt elfogadjuk mérvadónak, akkor a kilőtt 35 rakéta 35 millió dollárba, azaz 12 milliárd forintba került.

Igen, de nem ott, hanem

A másik változat szerint Wali valahogyan megérkezett az oroszok által körülzárt Mariupolba, és ott lelte halálát. Ez azért tűnik kevésbé hihetőnek, mert az Azovi-tenger partján fekvő városba nem nagyon lehet bejutni, csak az orosz ostromgyűrűn keresztül. 

A Russia Informa twitteréhez fűzött, jól értesültnek tűnő orosz hozzászólások szerint Wali Javorivaban fűvel-fával szelfizett, szóval nem okozott gondot az orosz hírszerzésnek a mesterlövész bemérése.

Állítólag húsz perccel azok után likvidálták, hogy csatasorba állt – még arra sem maradt ideje, hogy elsüsse a puskáját.

Amennyiben a mariupoli verzió felel meg a valóságnak, abban az esetben egy orosz kommandó lőtte ki Walit, a Szpecnaz egyik különleges egysége. 

Persze létezik egy harmadik lehetőség is, miszerint Wali még él, de ennek kicsi a valószínűsége. Mértékadó hírforrások azonban egyelőre nem erősítették meg a kanadai „Sólyomszem” halálhírét. 

Az Indexen nem is olyan régen írtunk arról, hogy a háborúban mindkét fél érdeke lehet az, hogy számukra fontos információval vagy félrevezetéssel irányítsák a közvélemény figyelmét. Az erről szóló cikkünket itt elolvashatják.

Ami azonban bizonyos: az Independent cikke szerint Wali 2009 és 2011 között a kanadai királyi gyalogság 22. ezredével szolgált az afganisztáni Kandahárban, majd 2015-ben önként jelentkezett az Iszlám Állam elleni hadműveletbe Irak és Szíria területén.

Állítólag ezen a küldetésen történt, hogy 2017-ben Moszulban 3540 méter távolságból kilőtte az ISIS egyik fegyveresét 

McMillan Tac–50 mintájú mesterlövészpuskájával. 

Az ukránok szerint eddig 52 országból mintegy 20 000 külföldi önkéntes állt be a honvédő hadseregbe, de az oroszok segítségére is érkeztek fegyveresek, főleg a Közel-Kelet iszlám államaiból, jobbára fizetett zsoldosként, de önkéntesekről is történt említés. 

FRISSÍTÉS!

Wali saját blogján (La Torche et L'Épée) közölt bejegyzést március 14-én, azaz hétfőn, amelyben azt írta, hogy

ne aggódjatok a biztonságom miatt. Már messze vagyok a tegnap bombázott bázistól (Javoriv). Voltam már ott, de nem sokáig. Ezen a bázison voltak külföldi önkéntesek, akik meghaltak, valószínűleg sohasem láttak orosz katonát. Ilyen a modern hadviselés. Még mindig ugyanolyan mocskos és személytelen.

Ezek szerint hétfőn még biztosan élt, és ha azóta meghalt, akkor az nem Javorivban, hanem vélhetően Mariupolban történt. Viszont a Facebookon olyan információ is kering, hogy Wali Mariupolban sem járt, és még mindig él. Előbb-utóbb kiderül, mi az igazság...

(Borítókép: Javoriv városa 2022. március 13-án. Fotó: BackAndAlive / REUTERS)

Rovatok