Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a két halálos balesetet is okozó Boeing 737 Max tesztpilótáját

2022. március 24., csütörtök 08:05

A Boeing 737 Max repülőgéptípus vezető műszaki pilótáját többek között a szövetségi hatóságok és az amerikai légügyi felügyelet megtévesztésével is vádolták. Mark Fortnert ártatlannak találták a négyrendbeli csalás vádjában.

Nem találták bűnösnek az amerikai légügyi felügyelet megtévesztésében szerdán a Boeing amerikai konszern volt tesztpilótáját, és felmentették a szövetségi hatóságok megtévesztésének vádja alól egy kulcsfontosságú repülésirányító rendszerrel kapcsolatban. A 737 Max repülőgéptípusnak korábban két nagy halálos szerencsétlensége is volt: 2018 októberében Indonéziában és 2019 márciusában Etiópiában összesen 346 halottal.

Az Egyesült Államokban a Fort Worth-i szövetségi kerületi bíróság esküdtszéke kevesebb mint két órán át tanácskozott, mielőtt Mark Forknert ártatlannak találta a négyrendbeli csalás vádjában.

Az ügyészek azzal vádolták Forknert, hogy félrevezette az amerikai szövetségi légügyi felügyeletet (FAA) a pilótáknak az adott típus repüléséhez szükséges képzés mennyiségével kapcsolatban. Az FAA csak rövid, számítógépes képzést írt elő a pilóták számára a szimulátorban történő kiterjedtebb gyakorlás helyett, ami a Boeingnek repülőgépenként akár 1 millió dollárba is kerülhetett volna.

A védőügyvédek szerint a Boeing mérnökei nem tájékoztatták Forknert a repülési szoftverben bekövetkezett változásokról. Az esküdteknek pedig azt mondták, hogy Forknert a Boeing és az FAA tisztviselői bűnbaknak tekintették, maguk pedig igyekeztek elkerülni a felelősségre vonást az Indonéziában és Etiópiában történt Max-szerencsétlenségek után.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy az esküdtszék és a bíró olyan bölcs, igazságos és független volt, hogy átlátott a szitán

– mondta David Gerger védőügyvéd az ítélethirdetés után.

A tárgyalás kevesebb mint három napig tartott az esküdtek kiválasztása és az ügyvédek péntek esti nyitóbeszédei után. Forkner nem tett vallomást.

Reed O'Connor bíró utasította az esküdteket, hogy hallgatását ne tekintsék a bűnösség vagy ártatlanság jelének. A védelem csak egy tanút idézett be, a Boeing jelenlegi pilótáját, aki körülbelül egy órán keresztül felelt a kérdésekre.

Forkner volt a Boeing vezető műszaki pilótája a 737 Max típusnál, így kulcsszerepe volt a pilótaképzési követelmények meghatározásában. Az ügyészek megpróbálták felhasználni Forkner kollégáinak küldött belső üzeneteit ellene, különösen az egyiket, amelyben azt mondta, hogy tudtán kívül félrevezette a szabályozóhatóságokat. 

Mintegy négy éve, 2018-ban, hónapokkal az első baleset előtt távozott a cégtől, majd rövid ideig a Southwest Airlines légitársaságnál dolgozott – számolt be az MTI.

Rovatok