Index Vakbarát Hírportál

Szakáll nélkül nem dolgozhatnak tisztviselők Afganisztánban

2022. március 29., kedd 08:04

Újabb és újabb korlátozásokat vezet be a tálib vezetés. Most arra utasították a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően.

Az Index nemrég arról írt, hogy fedett fejjel kell megjelenniük a munkahelyükön az afgán tisztviselőnőknek. Most pedig Afganisztán tálib vezetése arra utasította a férfi kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően, máskülönben felfüggesztik, végül pedig elbocsátják őket – számolt be az MTI a Reuters hírügynökség alapján.

Az alkalmazottakat arra utasították, hogy növesszenek szakállt, és a helyi viseletnek megfelelően hordjanak hosszú, bő felsőt, nadrágot, illetve kalapot vagy turbánt. Aki nem felel meg az öltözködési szabályoknak, azokat nem engedik be a munkahelyükre, végül elbocsátják őket. A források azt is elmondták: utasították őket, hogy ügyeljenek rá, hogy a megfelelő időben imádkozzanak.

Az erkölcsvédelmi minisztérium képviselői hétfőn a kormányhivatalok bejáratánál ellenőrizték, hogy a dolgozók betartják-e az új szabályt. A kabuli minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Egyre több a korlátozás

A tálib vezetés folyamatosan bővíti a korlátozásokat az országban. Múlt héten úgy döntöttek, hogy a nők csak férfi kísérővel utazhatnak repülőn, illetve megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak. A kabuli rezsim vasárnap bejelentette: a vidámparkokat férfiak és nők külön látogathatják csak. Az sem jelent kivételt, ha egy család tagjairól van szó. Az erkölcsvédelmi minisztérium által közzétett beosztás szerint a nők heti három, a férfiak a fennmaradó négy napon léphetnek be a csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokba.

Korábban már írtunk arról is, hogy a nemzetközi közösség tiltakozott a fokozódó szigorítások ellen Afganisztánban.

Rovatok