Index Vakbarát Hírportál

Házkutatást tartottak a Gazpromnál, a gázárak állnak a háttérben

2022. március 31., csütörtök 07:08

Az Európai Unió azt sejti, hogy az orosz Gazprom földgázkitermelő vállalat állhat az európai energiaszűkösség súlyosbodása mögött. Bár a vállalat és az orosz kormány mindezt tagadja, az EU tisztviselői ellenőrzésképp házkutatást tartottak a a gázóriás németországi irodáiban.

Az Európai Unió (EU) tisztviselői házkutatást tartottak az orosz Gazprom földgázkitermelő vállalat németországi irodáiban, azt vizsgálva, hogy van-e szerepe az orosz gázóriásnak a kontinensen rekordokba szökött árakban – számolt be a Bloomberg. Az EU azt sejti, hogy a Gazprom magatartása okozta a gázárak megugrását és súlyosbította a régió energiaszűkösségét.

Európa energiaválsággal küzd már több mint egy éve, és erre még rátett egy lapáttal, hogy a Gazprom is korlátozta a szállításait. A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője az év elején Oroszországot tette felelőssé az energiaválságért.

Kadri Simson energiaügyi biztos még a hónap elején jelentette be az Európai Parlamentnek, hogy a régió elindított egy versenyellenes magatartással kapcsolatos vizsgálatot az orosz vállalattal szemben.

Oroszország egyébként többször is kijelentette, hogy nem hibáztatható az európai gázárak emelkedéséért. A Gazprom közölte, hogy teljes mértékben eleget tesz a vevői kéréseinek, amit az európai közműszolgáltatók is megerősítettek.

Az EU már 2030 előtt függetlenítené Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

A bizottság terve számos intézkedést vázol fel az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig, ezt Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos közölte Strasbourgban.

Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.

Fontosnak tartotta az uniós biztos kiemelni:

A TERV MEGVALÓSULÁSA KÉTHARMADDAL CSÖKKENTHETI AZ EU OROSZ GÁZ IRÁNTI KERESLETÉT MÁR AZ ÉV VÉGE ELŐTT.

Az uniós bizottság nem orosz beszállítóktól szerezné be, így egyúttal növelné a biometán, a megújuló hidrogén, valamint a cseppfolyósított gáz importját, ezzel egyidejűleg csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok háztartási felhasználását. Előmozdítaná az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését.

Az említett javaslatcsomag intézkedéseivel az EU fokozatosan legalább 155 milliárd köbméter fosszilis gáz felhasználását szüntethetné be, amely megegyezik az Oroszországból 2021-ben importált mennyiséggel. A terv megvalósulása már az év vége előtt véget vetne az Európai Unió egyetlen szállítótól, az Oroszországtól való túlzott függőségének – írta meg az MTI a közleményből.

(Borítókép: Fernando Gutierrez-Juarez / picture alliance / Getty Images)

Rovatok