Index Vakbarát Hírportál

Átcsoportosítják a haderőiket az oroszok

2022. március 31., csütörtök 22:30

Oroszország és Ukrajna között pénteken folytatódhatnak a béketárgyalások, de a két fél, úgy tűnik, ebben sem nyilatkozik egybehangzóan. A szankciók továbbra is fennállnak Moszkvával szemben, azonban az orosz elnök nem hagyja ezeket szó nélkül. Volodimir Zelenszkij eközben Belgiumtól várja a segítséget, hogy meggyőzze a Nyugatot. Ukrajnában több települést is elhagytak az orosz csapatok. A belügyminisztérium szerint átcsoportosítja erőit Moszkva.

Pénteken folytatódhatnak a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között, legalábbis az ukrán fél ezt állítja. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője azonban nem erősítette meg a hírt. Nem ez az első eset, amikor a két fél elbeszél egymás mellett, ugyanis a küldöttségek legutóbb kedden tárgyaltak Isztambulban, melynek eredményeiről is teljesen másképp számoltak be.

Eközben egyre súlyosabb szankciókat fogalmaznak meg a nyugati országok Oroszország ellen, Moszkva azonban határozott lépéseket tesz, hogy mindenki megjegyezze: nem szabad húzogatni a medve bajuszát. Ennek egyik eredménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely kimondja: a „barátságtalan országok” már csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal barátságtalan nyugati országoknak rubelszámlákat kell nyitniuk orosz bankokban, hogy fizetni tudjanak a gázért. A rubelben történő fizetés április 1-jétől lesz érvényes. Az intézkedést a nyugati vezetők sem hagyták szó nélkül. Szerintük ez elfogadhatatlan szerződésszegés, és zsarolásnak minősül.

Zelenszkij: Nincs elég szankció

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön felszólította Belgiumot, hogy ösztönözze az összes európai országot, hogy tegyenek többet Ukrajnáért. A belga parlamentben mondott beszédében úgy fogalmazott: „Belgium az elsők között nyújtott nekünk védelmi segítséget, ez történelmi pillanat. Soha nem felejtjük el”.

Ön, mint Európa szíve, többre ösztönözheti a többi európai országot a megszállók kiűzése érdekében Ukrajnából. A béke többet ér minden értéktárgynál, minden gyémántnál, az Oroszországgal kötött megállapodásoknál, bármely orosz hajónál az európai kikötőkben, minden hordó orosz olajnál

– mondta Zelenszkij, aki szerint az ukrán védők megérdemlik, hogy „az európai cégek végre abbahagyják a kereskedést azokkal, akik el akarnak pusztítani minket”.

Átcsoportosítják a haderőiket az oroszok

Ma több településen észlelték, hogy az ellenség távozik – mondta  Jurij Fomicsev, Szlavutics polgármestere. Az Enerhoatom ma jelentette be, hogy az orosz hadsereg arra készül, hogy elhagyja Szlavuticsot is, a Csernobilhoz közeli várost, ahol az erőmű dolgozói élnek. Az azonban nem derült ki, miért döntöttek így.

Később az ukrán hatóságok közölték, hogy Moszkva valószínűleg arra készül, hogy átszervezi a frontot. Számításaik szerint Mariupol déli városa és egy kelet-ukrajnai folyosó az Oroszországgal vívott háború kulcsfontosságú hadszínterévé válik. Az ukrán belügyminisztérium most azt állítja, hogy a csatateret áthelyezték a Harkiv régióban található Izjum városára és Volnavahára.

Oroszország kivonja erőit a Kijevi régióból, de még túl korai azt állítani, hogy ugyanez történik a Csernyihivi régióban is – mondta Vagyim Denyiszenko belügyi tanácsadó. Oroszország kedden közölte, hogy csökkenti a műveleteket Kijev és Csernyihiv térségében, de a NATO úgy véli, hogy ez inkább átcsoportosítás, semmint kivonulás.

Az Ukrán Fegyveres Erők ugyanakkor azt is elmondták, hogy Oroszország továbbra is rakétaegységeket és zsoldosokat küld a Közel-Keletről Belaruszba. A fegyveres erők szerint Oroszország mindezt azért teszi, hogy növelje az ukrajnai települések és infrastrukturális létesítmények elleni ballisztikus rakétatámadások intenzitását.

Moszkva ismertette Hunter Biden levelezését

Az orosz védelmi minisztérium birtokába került az a levelezés, amelyet Joe Biden amerikai elnök fia folytatott az amerikai Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA), a Pentagon ukrajnai vállalkozóinak munkatársaival, és ez megerősíti, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a kórokozókkal folytatott ukrajnai munka pénzügyi hátterének megteremtésében – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka csütörtökön kamerák előtt nyilatkozva.

Kirillov szerint a levelek létezését a nyugati média is megerősítette. Ezekből kiderül, hogy Hunter Biden forrásokat biztosított a kórokozókkal kísérletező Black and Veach és Metabiota cégek számára. A tábornok szerint a nyilvánosságra hozott levelezésből kiderül, hogy a Pentagon valódi céljai Ukrajnában messze nem tudományosak.

Így az egyik levélben a Metabiota alelnöke megjegyzi, hogy a cég tevékenysége arra fog irányulni, hogy biztosítsa Ukrajna kulturális és gazdasági függetlenségét Oroszországtól, ami meglehetősen furcsa kijelentés egy biotechnológiai cégtől

– mondta a fegyveres erők képviselője.

A tábornok nevesítve nyilvánosságra hozott több levelet, amelyben a DTRA, a Black and Veach és a Metabiota több tisztségviselője érintett. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a Metabiota a Pentagon felkérésére részt vett a posztszovjet térség járványügyi helyzetének modellezésében.

(Borítókép: Egy helyi lakos sétál Mariupol kikötővárosban, Ukrajna 2022. március 31-én. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok