Index Vakbarát Hírportál

Kézigránát robbant az egyik kabuli mecsetben

2022. április 6., szerda 19:39

A kabuli Pul-i-Hesti mecsetben az április hatodikai déli imaidőben történt a kézigránát okozta robbanás – számolt be a történtekről a kabuli rendőrség szóvivője.

Egy embert letartóztattak, a sérültek számát még nem erősítették meg, csak annyit közölt a helyi hatóság, hogy eddig hat sérültről tudnak.

A mecset Kabul egyik sűrűn lakott területén található, buszmegállókkal és piacokkal körbe véve, így könnyen lehet, hogy többen is megsérültek, mint amiről az előzetes jelentésekben beszámoltak.

Egy másik, múlt héten történő támadásban legalább egy ember életét vesztette, és 59-en megsérültek, amikor Kabul legnagyobb valutapiacán gránát robbant. Az afgán belügyminisztérium szerint a robbanás egy rablási kísérlet előzött meg, közölte le az MTI, és hozzátették: egyelőre egyik esetnél sem derítette ki a hatóság, hogy ki a felelős a történtekért –  mindenesetre a tálib biztonsági erők folyamatosan jelen vannak Kabul több pontján.

A tavaly augusztusi tálib hatalomátvételt követően Afganisztán biztonsági helyzete stabilizálódott, az elmúlt napokban azonban több eset is a helyzet romlását mutatja. Több hírünk is szól arról, hogy a nők, illetve a lánygyermekek helyzete (újra) fokozatosan romlik az országban.

Afganisztánban változatlanul a tálibellenes Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelenti a legnagyobb terrorveszélyt, emellett pedig több, javarészt szintén tálibellenes fegyveres csoport küzd a hatalomért az országban. 

(Borítókép: Tálib fegyveres a kabuli Pul-e-Histi mecsetnél elkövetett kézigránátos merénylet helyszínén 2022. április 6-án. Fotó: MTI/EPA)

Rovatok