Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem sérti a szankciókat, ha rubelben fizetünk az orosz gázért

2022. április 9., szombat 13:05

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is – írta a külügyminiszter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Magyarország megszegi az uniós szankciókat azzal, ha beváltja az ígéretét, hogy rubelben fizeti ki az orosz energiát.

Elemeztük Putyin rendeletét, és a jogi eset nagyon világos. Amit Putyin javasol – az euró rubellé alakítását, majd a gázszámla kifizetését –, az a szankciók megszegése lenne. Ha [Magyarország] ezt teszi, rubelben fizet, megszegi a szankciókat, megkerüli az általunk Oroszországgal szemben alkalmazott korlátozásokat

– közölte az Európai Bizottság elnöke.

Szijjártó Péter erre reagálva most azt írta, hogy az MVM leányvállalata, a CEEnergy, valamint a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport között kötött szerződés, illetve „az elmúlt napok technikai tárgyalásai” alapján lehetséges rubelben fizetni az orosz gázért anélkül, hogy megsértenénk a brüsszeli szankciókat.

A külügyminiszter hozzátette: „Értjük, hogy másoknak más érdekeik vannak, de a mi érdekünk az, hogy hazánk energiaellátásának biztonságát garantáljuk. S ezt meg is tesszük, mert a háború árát senki nem fizettetheti meg a magyar emberekkel”.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: Magyarország energiaellátása biztonságban van, és ez így lesz a jövőben is

– szögezte le.

Ugyanerről a kérdésről Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta a CNN-nek: csak technikai kérdést jelent a rubelben fizetés, és erre a szerződések fényében van lehetőség.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. április 6-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok