Index Vakbarát Hírportál

Több francia egyetemet is elfoglaltak a diákok

2022. április 15., péntek 15:38

Elfoglaltak több francia egyetemet, köztük a párizsi Sorbonne-t olyan diákok, akik tiltakoztak a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen, s a szociális és környezetvédelmi problémákra kívánják ráirányítani a figyelmet. A Sorbonne vezetősége péntekre virradó éjjel kiürítette az épületet, és jelezte, hogy a „leghatározottabban elítéli a törvénytelen blokádot”.

2022. április 14-ről 15-re virradó éjjel a Sorbonne-on április 13. óta tartózkodó diákok elhagyták a helyszínt.

Az egyetem közleményt adott ki, amelyben így fogalmaz: A Sorbonne

a leghatározottabban elítéli a törvénytelen blokádot, amely elfogadhatatlan erőszakhoz és jelentős rongálásokhoz vezetett: ablakokat törtek be, ajtókat rongáltak meg, csempéket törtek össze, falakat bontottak le, tűzvédelmi berendezéseket rongáltak meg, pedagógiai eszközöket tettek tönkre, graffitik tömegét festették fel az épületre, műemlékvédelmi falakra is.

A Sorbonne a rongálások miatt jelenleg zárva tart, s a közlemény szerint a vezetőség a többi egyetemmel együtt mindent megtesz azért, hogy az intézmény mielőbb a megszokott módon működhessen.

A szélsőjobb nem mehet az Élysée-palotába

Szerda óta Párizsban, Nancyban és Reimsben is tiltakoztak baloldali diákok, akik szerint az április 24-i második fordulóba jutott két jelölt, Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje nem képviseli kellőképpen a szociális és a környezetvédelmi kérdéseket. A tüntetők közül többen a francia televíziókban elmondták, hogy az első fordulóban harmadik helyen végző radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonra vagy más baloldali, a kommunista vagy zöldpárti jelöltre voksoltak.

Csütörtökön a Sorbonne-on több incidens is történt, ezt követően a diákok egy része kora este elhagyta az épületet, míg a radikálisabb diákok elfoglalták. Nem messze a Sorbonne-tól, a nagy presztízsű Sciences Po politikatudományi egyetemen mintegy 150 diák állta el az épület bejáratát. Ők egyértelműen a szélsőjobboldal ellen tüntettek. Szombatra országszerte tucatnyi hasonló jellegű tiltakozást szerveznek a

szélsőjobboldal és annak gondolata ellen, hogy Marine Le Pen nem mehet az Élysée-palotába

jelszóval.

(Borítókép: Diákok a párizsi Sorbonne előtt 2022. április 14-én. Fotó: Julien de Rosa / AFP)

Rovatok