Index Vakbarát Hírportál

Robbanások Kijevben, megtorlást indíthattak az oroszok

2022. április 16., szombat 09:18

A jelek szerint fokozódnak az orosz légitámadások Kijevben és Lvivben. A helyi hatóságok a Moszkva orosz hadihajó megsemmisítése miatt indított megtorló támadásra gyanakodnak.

Az orosz flotta zászlóshajója, a Moszkva hadihajó elsüllyedése után az orosz fegyveres erők fokozták támadásaikat Ukrajnában. A helyi média szerint robbanások hallatszanak Kijev és Lviv közelében. Ukrajna nagy részén megszólaltak a légvédelmi szirénák – írta meg a Spiegel.

Olekszandr Pavljuk, a régió kormányzója három légitámadásról számolt be a főváros környékén, valamint bombázásokról az ország keleti részén.

Az AFP hírügynökség tudósítója szerint egy Kijev melletti fegyvergyár elleni rakétatámadásban egy műhely és egy adminisztrációs épület semmisült meg. Az Ukroboronprom állami tulajdonú védelmi vállalat honlapja szerint a gyárban rakétákat állítottak elő.

A Moszkva valószínűleg azután süllyedt el, miután ukrán rakétatámadás érte. Nem sokkal később az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy növelni fogja „a kijevi célpontok elleni rakétatámadások számát és kiterjedését”.

Helyszíni tudósítónk: Az oroszok gyógyszerkészleteket vettek célba

Az Index Kijevben tartózkodó helyszíni tudósítója, Kiss Dániel beszámolója szerint a főváros Darnyickij kerületében hatalmas tűz keletkezett egy orosz csapás következtében. Az agresszorok állítólag gyógyszerkészleteket vettek célba. 

A kerületből továbbra is hatalmas, gomolygó füst száll fel. Tegnap éjszaka helyi idő szerint 22:30 körül légi támaszpontot rakétáztak a Kirovohradi területen, Kijevtől délre, mondta tudósítónk.

Emellett ukrán hírforrások szerint Kijev délnyugati részén találat érte a Zsuliani gyárat, ahol „a Moszkva hadihajót a f*szba küldő Neptun típusú rakéták alkatrészei készültek" – így munkatársunk.

Hozzátette: érdemes megegyezni, hogy a tegnapi nap volt az idei legmelegebb, így Kijev lakosai mondhatni lazítani kezdtek, rengeteg ember sétált az utcán a jó időt élvezve, sok kávézó és étterem kinyitott, vendégseregeket fogadtak. Arra, hogy a béke nem tört még ki a főváros Trojescsina negyedéből felszálló füst és az emlékeztetett, hogy az utakon az autók és a gyalogosok továbbra is tankcsapdákat kerülgetnek és fegyveresek járőröznek minden fontosabb csomópontnál, jóllehet, az igazoltatások szigora jelentősen csökkent.

Az orosz védelmi minisztérium is megerősítette a támadásokat

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint erőik katonai létesítményre mértek csapást Kijevben, írta meg a Fox News. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint erőik nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverekkel lerombolták egy kijevi páncélozott járműgyár gyártóépületeit.

A csapásokban egy mikolajivi katonai javító létesítményt és egy ukrán SU-25-ös repülőgépet is eltaláltak a Harkivhoz közeli Izyum város közelében - tette hozzá az Interfax.

A lap az állításokat egyelőre nem tudta független forrásból megerősíteni.  

Számos nagyvárosból jelentettek légiriadót

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt közölte, hogy a város külterületén robbanások voltak. A mentőosztagok jelenleg is a helyszínen dolgoznak, az áldozatok számáról még nincsenek pontos információk – írta a Guardian.

A polgármester hozzátette:

Még egyszer mindenkit arra kérek, ne hagyja figyelmen kívül a légiriadókat. Azokat a kijevieket, akik korábban elhagyták a várost, de szeretnének visszatérni, arra kérem, hogy várjanak még.

Szombat reggel számos ukrán nagyvárosban, többek között Harkivban, Zaporizsjában, Donyeckben és Dnyetropetrovszkban is légiriadó volt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Ukrán katona a kijevi Függetlenség terén 2022. február 28-án. Fotó: MTI / EPA / Zurab Kurcikidze)

Rovatok