Index Vakbarát Hírportál

Szűkül az olló Emmanuel Macron és Marine Le Pen között

2022. április 19., kedd 13:47

A francia elnökválasztás vasárnapi, második fordulójához közeledve az aktuális erőviszonyokat vizsgálta keddi cikkében a brit The Daily Telegraph. A lap az elmúlt hét felméréseinek átlagolásával arra jutott, hogy újra szűkül az olló, szoros küzdelemnek ígérkezik: Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök 53, míg a jobboldali Marine Le Pen 47 százalékon áll.

A két jelölt számára kulcskérdés, hogy meggyőzzék az első fordulóban kiesett vetélytársaik támogatóit. Az IFOP kutatása alapján, amely az átszavazásokat vizsgálta, még szorosabb verseny – 51-49 százalék Macron javára – jöhet.

Az első fordulóban Macron 27,6, Le Pen pedig 23,41 százalékot szerzett. Az eredmények szempontjából a legfontosabb kérdés, hogyan szavaznak az első fordulóban 21,95 százalékot szerző, radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon támogatói.

Az IFOP szerint egyharmaduk várhatóan Macront választja, 23 százalékuk Le Pent, a többiek pedig nem mennek el szavazni a második fordulóban. A 7 százalékkal a negyedik helyet megszerző jobboldali Éric Zemmour már az első forduló után Le Pen támogatására biztatta a híveit, akik szinte egyöntetűen így is fognak tenni, bár egy kis részük inkább távol marad. Marine Le Pennek közben sikkasztás vádjával is meg kell küzdenie.

Az első fordulóban 4,58 százalékot elérő, zöldpárti Yannick Jadot, valamint a jobbközép Republikánusok jelöltje, a 4,79 százalékot szerző Valérie Pécresse szavazóinak nagy része Macront fogja választani, de igen nagy részük jelezte, hogy nem fog szavazni a második fordulóban.

Nemrégiben Thibaud Gibelin, az MCC vendégoktatója az Index kérdéseire válaszolva elemezte a francia elnökválasztás várható eredményeit és annak hátterét.

(Borítókép:  Marine Le Pen és Emmanuel Macron 2017. május 7-én. Fotó: Chesnot/Getty Images)

Rovatok