Index Vakbarát Hírportál

„Ez rosszabb lesz, mint Bucsa” – Az oroszok megadhatják a végső döfést Mariupolnak

2022. április 19., kedd 20:18

Megkezdődött a mariupoli Azovstal acélgyárának ostroma.

Eduard Basurin, az oroszok által támogatott szeparatisták vezetője közölte: arra készülnek, hogy megrohamozzák a mariupoli Azovstal acélgyárat, ahol a város utolsó védői tartják még magukat.

Délután aztán Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatai még kedden elfoglalják az acélgyárat.

A Mindenható segítségével ma teljesen átvesszük az Azovstal uralmát

– mondta kedden Ramzan Kadirov.

A BBC arról számolt be, hogy a Moszkva-barát Eduard Basurin szerint az oroszok által támogatott harcosok este megindították a támadást az acélgyár ellen, és a csapatokat orosz repülőgépek és a tüzérség is segíti.

Sokan elmenekültek a területről

Az orosz média szerint az acélgyár közelében élő civilek közül körülbelül 120-an menekültek el humanitárius folyosókon keresztül kedden, ám az ukránok ezt egyelőre nem erősítették meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol „a háború szíve”, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben. Az oroszok a várost március eleje óta ostromolják.

A Kreml korábban már közölte, hogy az orosz erőknek sikerült „megtisztítaniuk” Mariupolt, a még harcoló ukrán haderőt körbevették. Elmondásuk szerint az ukránok egyetlen esélye, ha leteszik a fegyvert, és megadják magukat. Erre azonban nem került sor, ezért megindult a támadás.

Civilek is lehetnek az acélgyárban

A BBC szerint ezer civil is tartózkodik az üzemben, a helyi tisztviselők szerint bunkerekben és alagutakban kerestek menedéket. Eduard Basurin azonban cáfolta ezeket az információkat, míg Moszkva szerint a város nagy része orosz ellenőrzés alatt áll, és ha egész Mariupol elesik, az Oroszország számára rendkívül fontos stratégiai siker lenne.

Néhány nappal korábban térképen mutattuk be, hol tart az orosz invázió Ukrajnában.

Mariupol néhány napon belül eleshet

Egy európai tisztviselő szerint Mariupol napokon belül eleshet, és többet szenvedhetnek ott az emberek, mint Bucsában.

A város teljes elpusztítására és sok civil áldozatra számítunk Mariupolban. Attól tartok, hogy ez rosszabb lesz, mint Bucsa, és Putyin május 9-én bejelentheti, hogy felszabadította Mariupol városát

– mondta a tisztviselő.

Sokak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én kiáltaná ki az Ukrajna feletti győzelmet, vagy legalábbis valamilyen jelentősebb eredményt, vagyis 77 évvel azt követően, hogy a szovjet hadsereg elérte Prágát, és véget ért a második világháború az európai hadszíntéren.

Szinte teljesen megsemmisült a gyár

A várost védő, zömében radikális szélsőjobbosok és futballhuligánok által alkotott Azov ezred helyettes parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar szerint az oroszok folyamatosan bombázzák az Azovstal acélgyárat, amely szinte teljesen megsemmisült.

Harcolunk a végsőkig. Minden megmaradt töltényt felhasználunk, de felszólítjuk az anyaországot, hogy mentse ki a civileket és a sebesülteket, valamint vigye el a holttesteket

– közölte Palamar, hozzátéve: sok ember van a romok alatt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Az Azovstal Vas- és Acélgyár üzeme Mariupol déli kikötővárosában 2022. április 19-én. Fotó: Alekszandr Ermocsenko / Reuters)

Rovatok