Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk, hol tart most az orosz invázió

2022. április 17., vasárnap 17:09

Már több mint 53 napja háború zajlik Oroszország és Ukrajna között, azonban nagyon nehéz átlátni, pontosan mely területeket is foglalták el az oroszok, valamint hol zajlanak jelenleg a harcok. Alább térképen mutatjuk, hol tart most az orosz invázió, mely területeket foglalták el, merre halad az offenzíva, valamint mely városokat érték rakéta- vagy légicsapások.

A brit védelmi minisztérium tett közzé egy frissített térképet, amely részletesen mutatja az orosz csapatok mozgását Ukrajnában. A brit hírszerzés szerint a Kreml csapatai valószínűleg továbbra is folytatják az előrenyomulást. Máshol a Krím félsziget felől jósolnak mozgásokat Nova Kahovka, Zaporizzsja, Melitopol, Bergyanszk és Herszon felé. 

A térképen az látható, hogy az oroszok milyen területeket foglaltak már el, merre halad az offenzíva, valamint mely városokat érték rakéta- vagy légicsapások.

Még mindig kérdéses Mariupol helyzete

Ezek alapján Mariupolt az orosz erők körbevették, az viszont még vitatott, hogy elfoglalták volna. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy hadseregük megszerezte az irányítást a régóta ostromlott kikötőváros fölött. Az ukránok ezzel szemben azt állítják, hogy bár katonáik be vannak kerítve, nem adják meg magukat, és még mindig harcban állnak a támadókkal. 

Amint azt a térkép is mutatja, az ukrán főváros, Kijev környékén is fokozódnak az orosz légitámadások.

Olekszandr Pavljuk, a régió kormányzója három légitámadásról számolt be a főváros környékén.

A helyi média szerint is robbanások hallatszottak Kijev közelében, ami a hatóságok szerint a Moszkva orosz hadihajó megsemmisítése miatt indított megtorló támadás lehet. 

Elemzések szerint a luhanszki régióra tevődik át a hadműveletek súlypontja, a térképen is jól látható, hogy Kramatorszk környékét is légitámadás érte. A város azóta szinte teljesen kiürült, a főutakon a házak ablakai be vannak deszkázva, sokan elhagyták otthonukat, és átköltöztek a környező falvakba.

Egy másik térkép szerint, miután az oroszok némi előnyt szereztek Izjum környékén, várhatóan Barvinkove és Szlovjanszk felé indul meg az újabb offenzíva, utóbbi nem messze található Kramatorszk városától. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Egy orosz  tank halad el az Azovsztal Vas- és Acélgyár üzeme közelében, Mariupol déli kikötővárosában, Ukrajnában 2022. április 12-én. Fotó: REUTERS / Alexander Ermochenko)

Rovatok