Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világ legidősebb embere

2022. április 25., hétfő 17:03

Hétfőn elhunyt az a japán asszony, akit hivatalosan a világ legidősebb embereként tartottak nyilván. A helyi hatóságok közlése szerint 119 éves volt.

Tanaka Kane 1903. január 2-án született Japán délnyugati, Fukuoka régiójában, abban az évben, amikor a Wright fivérek végrehajtották az első sikeres repülést, és Marie Curie első nőként átvehette a Nobel-díjat − írta meg a CBS News

Tanaka nem sokkal ezelőttig jó egészségnek örvendett, és egy idősek otthonában élt, ahol szívesen játszott társasjátékokkal, és oldott meg matematikai feladatokat. A csokoládét is nagyon szerette.  

Fiatalabb éveiben különféle üzletei voltak, többek között egy tésztabolt és egy süteménybolt. Száz évvel ezelőtt, 1922-ben ment hozzá Tanaka Hideóhoz, akitől négy gyermeke született, egy ötödiket pedig örökbe fogadtak. 

Arra készült, hogy kerekesszékkel ő is viheti az olimpiai fáklyát 2021-ben Tokióban, de a világjárvány megakadályozta ebben.

A Guinness Rekordok Könyve 2019-ben nyilvánította a világ legidősebb emberévé. Amikor megkérdezték tőle, hogy mikor volt a legboldogabb az életében, azt válaszolta: „most”. Mindennap reggel hatkor kelt, délutánonként matematikát tanult, és a kalligráfiát gyakorolta.

Rovatok