Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant egy furgon egy pakisztáni egyetem kampuszán

2022. április 26., kedd 21:15

Felrobbant egy furgon a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán, három kínai állampolgár és a pakisztáni sofőr életét vesztette. A negyedik kínai megsérült, és egy pakisztáni őrt is kórházba szállítottak.

Egy szélsőséges csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Állításuk szerint női öngyilkos merénylő robbantotta fel a járművet és vele együtt saját magát is. A szélsőségesek többször vettek célba kínai állampolgárokat a múltban.

Gulam Nabi Memon karacsi rendőrfőnök is megerősítette, hogy előzetes vizsgálataik szerint öngyilkos merénylet történt. A biztonsági kamerák felvették, hogy egy burkába öltözött ember odasétál a furgonhoz, amely ezt követően felrobban.

A kínai áldozatok egyike a helyi Konfuciusz Intézet igazgatója, a többiek nyelvtanárként dolgoztak ott. A világ számos pontján működő Konfuciusz Intézetek célja, hogy megismertessék a helyiekkel a kínai nyelvet és kultúrát.

Az ország nyugati részén fekvő Beludzsisztánban régóta tevékenykednek különféle lázadócsoportok, amelyek több autonómiát vagy teljes függetlenséget követelnek a régiónak.

Pakisztánban kínai munkások ezrei élnek és dolgoznak, többségük az Új Selyemút projektjein, amelyek célja, hogy összekössék Dél- és Közép-Ázsiát Kínával – írja az MTI.

(Borítókép: Felrobbant egy furgon a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán 2022. április 26-án. Fotó: Reuters / Akhtar Soomro)

Rovatok