Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Nem célszerű piknikezni Csernobilban

2022. április 28., csütörtök 18:02 | aznap frissítve

Nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke az orosz csapatok által helyben elvégzett földmunkák miatt – közölte csütörtökön Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Bécsben.

Rafael Grossi az ukrajnai atomerőműben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a NAÜ szakemberei által mért radioaktivitás szintje – bár megemelkedett a földmunkák következtében – nem lépte át a környezetre veszélyes értéket.

Igen, megemelkedett a szint, de ez az emelkedés jóval alatta marad az atomerőművekben dolgozók számára megengedett határértéknél ennél a sugárzási fajtánál. Természetesen volt szintnövekedés, de az általunk elvégzett mérések idején a helyzetet nem lehetett olyanként értékelni, mint ami nagy veszélyt jelentene a természetes környezetre vagy az emberekre

– tette hozzá.

Grossi hangsúlyozta, hogy a méréseket a NAÜ szakemberei végezték el a csernobili atomerőmű közelében lévő Vörös-erdő határában. Hozzáfűzte, hogy az ügynökség számára fontos volt szemrevételezni a környéket, ahol a földmunkák folytak. Mindemellett nem tudott arra válaszolni, hogy milyen mértékű egészségügyi kockázatnak voltak kitéve a földmunkálatokat végzők.

Világosnak kell lennie, hogy helyben nem célszerű piknikezni vagy földmunkát végezni

– emelte ki.

A sugárzás dózisértéke a lövészárkokban éves szinten számolva 6,5 millisievert volt. Összehasonlításul: egy ukrán atomerőmű személyzete évente legfeljebb 20 millisievert sugárzásnak tehető ki.

Grossi beszélt arról is, hogy hamarosan találkozni fog Oroszország képviselőivel, hogy megtárgyalja a megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű ügyét.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok a közeli Melitopol repülőterén harci helikoptereket és repülőgépeket állomásoztatnak.

Egy eltévedt lövedék vagy valami hasonló súlyos következményekkel járhat

– figyelmeztetett Grossi.

Oroszország február 24-én indított ukrajnai hadműveletében az orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőművet, ahol 1984-ben súlyos nukleáris baleset történt. A csapatok helyben lövészárkokat ástak. Miután március végén az orosz csapatok elvonultak, értesülések voltak arról, hogy állítólag több orosz katona is súlyos sugárfertőzést kapott az erőmű környékén.

Grossi április 26-án érkezett háromnapos látogatásra Ukrajnába, hogy megbeszélést folytasson az ukrán kormány képviselőivel, és technikai segítséget nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, átírási hiba miatt ijedt meg a világ a csernobili atomerőműtől, mivel az AFP hírügynöksége korábban a NAÜ vezetőjére hivatkozva azt közölte, hogy a csernobili atomerőmű környékén mért sugárzási szint abnormális. A NAÜ főigazgatója ezzel szemben azt mondta: a mért sugárzás normális. 

(Borítókép: A csernobili atomerőmű 2022. április 26-án. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

Rovatok