Index Vakbarát Hírportál

Ljubov Nepop tudni szeretné, mit tud a magyar kormány a háborúról

2022. május 3., kedd 19:50

Találkozót kért az ukrán nagykövet a magyar kormánytól, hogy megtudja, igazak-e a hírek, miszerint Orbán Viktor miniszterelnököt Vlagyimir Putyin orosz elnök előre tájékoztatta Ukrajna megtámadásáról. Arról is hivatalos információt szeretne, hogy a magyar miniszterelnök valóban tudott-e előre arról, hogy Oroszország február végén lerohanja Ukrajnát.

Kedd reggel Ferenc pápa egy interjúban azt közölte, hogy amikor két hete találkozott Orbán Viktorral, akkor a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy május 9-én véget érhet a háború. Az Azonnali megkereste Ljubov Nepopot, Ukrajna magyarországi nagykövetét, aki elmondta, hogy miután értesült a hírről, találkozót kezdeményezett a magyar kormánytól. 

Mi is reggel olvastuk ezt a hírt, és fontosnak tartottam, ezért találkozót kezdeményeztem. Tudjuk, hogy sokszor a partnereinknek több információjuk van, mint nekünk, és nagyon fontos lenne, hogy mi is megkapjuk őket, hiszen fontos lehet a háború befejezéséhez, hogy tudjunk hasonló tervekről

– mondta Ljubov Nepop az Azonnalinak

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a magyar miniszterelnök hetek óta tud valamit a háború befejezéséről, amit az illetékesekkel nem osztott meg, a nagykövet azt válaszolta, hogy ő is hivatalos forrásokból szeretne információhoz jutni ebben az ügyben. 

A lap arról is megkérdezte, hogy az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője, Olekszij Danyilov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök előre tájékoztatta a magyar kormányt Ukrajna megtámadásáról.

Ljubov Nepop elmondta: egyelőre még nem kapott választ a találkozóról, „a Külügyminisztériummal együttműködünk, néha kapunk találkozót, néha nem”. Majd hozzátette, a háború elején találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, és most is lesz találkozójuk, ahol gyakorlati kérdéseket beszélnek majd meg. 

(Borítókép: Ljubov Nepop 2016. november 9-én. Fotó: Marjai János / MTI)

Rovatok