Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden félrebeszél, magyarokkal és oroszokkal keveri az ukránokat

2022. május 4., szerda 20:32

Az Egyesült Államok elnöke több nyelvbotlást is elkövetett, miközben az Ukrajnának nyújtott amerikai segítségről beszélt. Azt mondta, az Egyesült Államok „gondoskodott arról, hogy Oroszországnak javelinjei legyenek”, és kiemelte a sikeres „magyar” ellenállást az orosz invázióval szemben.

Joe Biden a kirívó bakikat egy alabamai gyárban követte el, ahol páncéltörő rakétákat gyártanak. A nyelvbotlások szövegkörnyezetéből világosan kiderült, hogy tudta, az Egyesült Államok valójában az ukrán kormányt fegyverezte fel, hiszen beszéde néhány pontján helyesen azonosította az országot.

Mielőtt Oroszország megtámadta volna, gondoskodtunk arról, hogy Oroszország javelinekkel és más fegyverekkel erősítse meg a védelmét, hogy Ukrajna készen álljon arra, ami történik

– mondta Biden az üzemben tartott 16 perces beszédében.

Néhány nappal ezelőtt a Wall Street Journal idézett egy fiatal magyar harcost, aki azt mondta, a javelinek nélkül nagyon nehéz lett volna megállítani az előrenyomuló ellenséget.

A lap beszámolója valójában egy Olekszandr nevű közlegényt idézett, aki az ukrán 128. különálló hegyi rohamosztag kárpátaljai dandárjának első osztályú katonája. A cikk nem azonosítja őt magyarként.

Hajlamos a mellébeszélésre

Az elnök, aki idén tölti be 80. életévét, öniróniával kezdte mondandóját, amikor viccelődött a mellébeszélésre való hajlamával.

Néha-néha hibázom, vagyis egyszer egy beszédben

– mondta Biden, mielőtt elhibázott volna a konfliktussal kapcsolatban két kulcsfontosságú tényt.

Biden hétfőn már felhívta magára a figyelmet, amikor Delaware első szenátoraként hivatkozott magára, ahelyett, hogy az államok elnökeként említette volna magát. Ezenkívül legalább négy alkalommal tévesen „elnöknek” nevezte az alelnökét, Kamala Harrist.

Joe Biden tiszta pillanatai

Biden beszédének más pillanatai pontosabbak voltak a New York Post szerint.

Az ukránok megvédik magukat. Őszintén szólva, sok esetben bolondot csinálnak az orosz hadseregből

– mondta Biden.

Nagyrészt azért tudtak tovább harcolni, és azért tudták ezt a háborút Oroszország számára stratégiai kudarccá tenni, mert az Egyesült Államok a szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt támogatta őket

– hangsúlyozta az Egyesült Államok szerepét az elnök.

Szellemi hanyatlással vádolják az elnököt

A republikánus kritikusok rendszeresen azzal vádolják Bident, hogy szellemi hanyatlásban van, és az utóbbi időben megnőtt a baklövések száma.

Demokrata védelmezői szerint régóta hajlamos a bakizásra, és a republikánusok is félrebeszélnek. A 75 éves Donald Trump volt elnök vasárnap összekeverte az általa támogatott ohiói republikánus szenátorjelölt nevét, amikor az általa választott JD Vance-re úgy hivatkozott, hogy „JP, ugye? JD Mandel”.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép:  SAUL LOEB / AFP) 

Rovatok